Hokejové prestupy - 19.týždeň

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 13:40 • 2 min
Hokejové prestupy - 19.týždeň

BRATISLAVA - Aktuálne prestupové informácie z európskych hokejových líg.

slovakia

left justify in out

Košičania predstavili štvoricu nových posíl

9. mája (SITA) - Vedenie slovenského hokejového vicemajstra HC Košice už aj oficiálne dotiahlo príchod štvorice útočníkov. Dres "oceliarov" si v novej sezóne budú obliekať Peter Sojčík, Rastislav Konečný, Matej Češík a Tomáš Hrnka. Informuje o tom klub na svojom facebookovom profile.

Sojčík hral v ostatných dvoch sezónach za Duklu Trenčín. Dvadsaťštyriročný Konečný prichádza zo Skalice a jeho vekový rovesník Češík z Banskej Bystrice. Najmladším zo štvorice prichádzajúcich útočníkov je 21-ročný talentovaný Tomáš Hrnka, ktorý hral doteraz za Nitru.

"Po odchode našich štyroch útočníkov základného kádra Haščáka, Novotného, Svitanu a Mlynaroviča dopĺňame káder o vopred vytypovaných hráčov mladšej generácie, ktorí sa vo svojich kluboch stali postupne lídrami. Zapadnú nám do skladby tímu a koncepcie pokračovať v prebudovaní mužstva, ktoré sme začali v minulej sezóne,“ povedal generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.

Michal Klejna zo Skalice do Francúzska

9. mája - Slovenský hokejový útočník Michal Klejna po dvoch sezónach v Skalici opúšťa slovenskú extraligu a v nasledujúcom ročníku bude pôsobiť vo francúzskom Scorpions de Mulhouse. Dvadsaťpäťročný krídelník podpísal s druholigistom zmluvu na jeden rok. Rodák zo Skalice v minulosti vystriedal niekoľko klubov v Česku.

Informáciu priniesol oficiálny web francúzskeho klubu.

Jiří Šlégr sa chystá na návrat do extraligy v drese Litvínova

9. mája - Olympijský víťaz z Nagana 1998, český hokejista Jiří Šlégr, chystá návrat na extraligový ľad. Čoskoro 42-ročný (nar. 30. mája 1971) obranca by si chcel v nasledujúcej sezóne opäť obliecť dres svojho milovaného Litvínova.

"Chuť mám obrovskú, navnadilo ma niekoľko vecí. Keď sa pozerám, čo dokázali len o niečo mladší Martin Straka a Jaroslav Špaček v Plzni, je to pre mňa obrovská motivácia. Ďalším podnetom je to, že Litvínov mal rovnakú šancu na titul ako Plzeň. Martin Straka mi povedal, že nikto ich tak nepotrápil ako práve my. No a tretím stimulom je, že Litvínov je mojou srdcovou záležitosťou a extraligové zlato zatiaľ nesplnený sen," cituje český server idnes.cz obrancu, člena prestížneho Triple Gold Club, teda elitnej skupiny hokejistov, ktorí majú vo svojich zbierkach olympijské zlato, titul majstra sveta a prsteň za celkový triumf v NHL.

Jiří Šlégr je už niekoľko rokov hviezdou českej politickej scény. V roku 2010 ho zvolili do Poslaneckej snemovne českého parlamentu za ČSSD. O rok neskôr zo strany vystúpil a stal sa zakladajúcim členom nového politického zoskupenia Národní socialisti - ľavica 21. storočia (LEV 21). V súčasnosti je podpredsedom tejto strany.

"Denne dostávam otázky, čo bude s mojou politickou kariérou. Ak budem hrávať hokej naplno, nebudem sa môcť venovať ničomu inému. Do augusta sa musím rozhodnúť. Ak budem mať dvojfázové tréningy, je s poslaneckým mandátom koniec. Hokej však u mňa vždy prevažoval," pokračovala hokejová legenda.

O tom, či skutočne vykorčuľuje na ľad v litvínovskom drese, však nebude rozhodovať len on. Posledné slovo budú mať tréneri. "Ja nechcem, aby ma brali len preto, že som Šlégr. Chcem ísť do toho iba vtedy, ak na to budem skutočne mať. Absolvujem letnú prípravu, uvidím, ako telo zareaguje na zvyšujúcu sa záťaž. Ale aj keby som mal odohrať iba jediný zápas, chcem trénovať a byť s mužstvom až do konca sezóny," uzavrel na www.idnes.cz Jiří Šlégr.

Brankár Melicherčík sa sťahuje zo Sparty do Liberca

9. mája - Slovenský hokejový brankár Marcel Melicherčík mení dres v rámci najvyššej českej súťaže, keď sa z pražskej Sparty sťahuje do Liberca. Informuje o tom web jeho nového klubu. Bývalý gólman Popradu nahradí v kádri "Bílých Tygrů" Tomáša Vošvrdu, ktorému vypršala zmluva. Dvadsaťšesťročný rodák spod Tatier podpísal v novom pôsobisku zmluvu do 30. apríla 2014.

Liberec si v skupine o udržanie sa v extralige uchoval príslušnosť medzi českou elitou.

Mezei do Čechova

8. mája - Slovenský hokejový reprezentant Branislav Mezei zmení od nasledujúcej sezóny dres v rámci KHL. Tridsaťdvaročný obranca odchádza z tímu Avtomobilist Jekaterinburg do mužstva Viťaz Čechov, s ktorým podpísal ročnú zmluvu. Informuje o tom oficiálna klubová stránka.
Mezei v sezóne 2012/2013 absolvoval 59 stretnutí za Avotomobilist, v ktorých strelil 9 gólov, dosiahol 14 asistencií a mal 17 mínusových bodov. Bek so skúsenosťami z NHL i najvyššej českej a fínskej súťaže v minulosti hral v KHL za Lev Poprad a Barys Astana. Nitriansky rodák v súčasnosti reprezentuje Slovensko na MS 2013 vo Fínsku a Švédsku.

Arne Kroták sa vracia do Popradu

7. mája - Hokejový útočník Arne Kroták sa po ročnej pauze vracia do extraligového klubu HK Poprad. V sezóne 2012/2013 pôsobil 40-ročný krídelník vo Francúzsku v druholigovom tíme Nice Côte d’Azur Hockey. "Po dlhom období zvažovania sa Arne rozhodol k návratu do jeho srdcového klubu HK Poprad, v ktorom sa stal legendou. V drese Popradu odohral 17 zo svojich 22 sezón a pred odchodom do Nice bol jeho kapitánom. Na francúzskej Riviére ukázal, prečo je vo veku 40 rokov stále veľmi efektívny na ľade, nenecháva nič na náhodu a jeho príprava je vždy perfektná," informuje web hokejpoprad.sk.

Prevažná časť profesionálnej kariéry A. Krotáka je spätá s popradskými "kamzíkmi", okrem toho hral aj za Košice, Třinec a Zlín. Arne Kroták bol niekoľko ostatných sezón kapitánom HK Poprad. V slovenskej extralige odohral 1022 duelov a na svojom konte má 444 gólov, najviac spomedzi všetkých hráčov v histórii samostatnej najvyššej slovenskej súťaže. Za Nice odohral Kroták 26 duelov s bilanciou 20 gólov a 21 asistencií.

Informáciu priniesol web hokejpoprad.sk.

Brankár Hylák predĺžil zmluvu s HC Košice o ďalšie dva roky

7. mája - Hokejový klub HC Košice sa dohodol na predĺžení kontraktu s oporou tímu, brankárom Alexandrom Hylákom, na ďalšie dve sezóny, teda až do roku 2015.

"Saša podával počas pôsobenia v košickom drese vynikajúce výkony, preto sme radi, že sa nám podarilo podpísať s ním zmluvu na ďalšie dve sezóny," uviedol generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.

Základ kádra, ktorý vybojoval v uplynulej sezóne strieborné medaily, zostane vo východoslovenskej metropole pohromade. "Podarilo sa nám udržať opory útočných radov Dušana Pašeka, Gabriela Spilara a Tomáša Marcinka, ďalej sme predĺžili zmluvy s Jurajom Cebákom, Michalom Novákom, Marekom Slovákom, Matúšom Chovanom, Miroslavom Macejkom, Petrom Boltunom a Dominikom Riečickým," vymenoval generálny manažér hráčov, ktorí definitívne zostávajú v drese "oceliarov" aj pre budúcu sezónu.

Útočníci Samuel Mlynarovič, Patrik Svitana a Štěpán Novotný si, naopak, budú musieť hľadať nový angažmán. Tím vicemajstra opúšťa aj reprezentant Marcel Haščák. "My by sme ho radi videli v košickom drese aj naďalej, ale Marcel prejavil záujem hrať v zahraničí, čo je v jeho situácii pochopiteľné. Nielen jemu prajeme ďalšie úspešné účinkovanie v iných kluboch," dodal generálny manažér HC Košice.

Vedenie klubu ešte rokuje s obrancom Martinom Štrbákom. Jeho snahou je udržať ho v kádri. "Myslím si, že sme na dobrej ceste. Máme ešte záujem doplniť mužstvo predovšetkým v ofenzíve. Letná príprava sa začne v pondelok 13. mája v domácich podmienkach. Predpokladám, že do tohto termínu už budú známe aj mená nových hráčov pre nadchádzajúcu sezónu," uzavrel Juraj Bakoš.

Po Janovi Kovářovi prestúpil do KHL aj jeho brat Jakub

6. mája - Po útočníkovi Janovi Kovářovi, ktorý koncom apríla prestúpil z Plzne do Metallurgu Magnitogorsk, smeruje do Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) aj jeho starší brat Jakub. Dvadsaťštyriročný gólman sa dohodol na dvojročnej spolupráci s klubom Avtomobilist Jekaterinburg. Bratské duo je v súčasnosti súčasťou českej reprezentácie na 77. MS. Jakub Kovář naposledy chytal v Českých Budějoviciach.

Informáciu priniesol portál www.hokej.cz.

Útočník Nesterov z Omska do Spartaka Moskva

6. mája - Tím Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Avangard Omsk prišiel o útočníka Alexandra Nesterova, ktorý sa dohodol na spolupráci s konkurenčným klubom Spartak Moskva. Dvadsaťsedemročný pravý krídelník absolvoval v Omsku za dve sezóny 122 duelov s bilanciou 11 gólov a 18 asistencií. V KHL hral predtým za Atlant Mytišči.

Informáciu priniesol oficiálny web klubu Spartak Moskva.

Ufa a Nižnij Novgorod si vymenili útočníkov

6. mája - Účastníci Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Salavat Julajev Ufa a Torpedo Nižnij Novgorod si vymenili útočníkov. Do Ufy prichádza od konkurencie Dmitrij Makarov, opačným smerom putujú Denis Paršin a Sergej Senťurin. Makarov s Paršinom v sezóne 2012/2013 pôsobil v KHL, Senťurin vo Vyššej lige v Neftekamsku. Informáciu priniesol oficiálny web tímu Salavat Julajev Ufa.

Torpedo Nižnij Novgorod do Východnej konferencie

6. mája - Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) v pondelok potvrdilo prostredníctvom svojho viceprezidenta Vladimira Šalajeva, že tím Torpedo Nižnij Novgorod bude v nasledujúcej sezóne účinkovať vo Východnej konferencii. Doteraz mužstvo z Nižného Novgorodu, ktorý sa nachádza približne 400 kilometrov východne od Moskvy, figurovalo medzi tímami Západnej konferencie. "V nasledujúcej sezóne budú v lige dve konferencie a v každej dve divízie. Zo západu do východu presúvame Torpedo," uviedol Šalajev. Menšiu reorganizáciu si vyžiadalo prijatie dvoch nováčikov do KHL - Medveščaku Záhreb a Vladivostoku. V minulej sezóne mala Západná konferencia štrnásť tímov, Východná dvanásť. V novom ročníku to bude po 14 mužstiev v oboch konferenciách.

Informáciu priniesol ruský portál www.rsport.ru.

Útočník Michael Vandas z Popradu do Vítkovíc

6. mája - Člen širšieho kádra slovenskej hokejovej reprezentácie Michael Vandas v pondelok podpísal dvojročnú zmluvu s českým extraligistom HC Vítkovice Steel. Dvadsaťdvaročný rodák z Popradu doteraz hrával na klubovej úrovni na Slovensku len za HK. V kategórii dvadsaťročných reprezentoval na dvoch svetových šampionátoch a v apríli 2013 neúspešne bojoval o miestenku v seniorskom národnom tíme pre 77. MS.

"Videli sme ho hrať a javil sa veľmi dobre. Ladislav Svozil (asistent trénera Vítkovíc, pozn.) ho v minulej sezóne viedol v Poprade, takže o hráčovi vieme oveľa viac. Je to mladý a veľmi talentovaný hokejista, o ktorom sme zatiaľ počuli len samé pozitívne hodnotenia," povedal generálny manažér ostravského klubu Petr Husička. Vo Vítkoviciach je hlavným koučom Slovák Peter Oremus, asistent Vladimíra Vůjtka v reprezentácii SR.

Informáciu priniesol oficiálny web klubu HC Vítkovice Steel.

Vladivostok si vyberie hráčov aj v rozširovacom drafte

6. mája - Nováčik Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) z Vladivostoku bude mať šancu doplniť svoj káder o hráčov iných klubov tejto nadnárodnej súťaže 17. júna. Informoval o tom viceprezident ligy Vladimir Šalajev. "Rozširovací draft sa uskutoční v priestoroch vedenia KHL. Tím z Vladivostoku si bude vyberať spomedzi hráčov všetkých klubov. Doterajší účastníci ligy do draftu vložia päť hráčov svojho mužstva podľa vlastného výberu, ich mená musia nahlásiť do 12. júna," uviedol Šalajev.

Informáciu priniesol ruský portál www.rsport.ru.

Branislav Jánoš nebude pokračovať v Tychách

6. mája - Slovenský útočník Branislav Jánoš ukončil krátke pôsobenie v poľskom hokejovom klube GKS Tychy. Informuje o tom oficiálny web mužstva z juhu Poľska. Skúsený 42-ročný krídelník v Tychách absolvoval v druhej polovici sezóny 2012/2013 spolu 25 stretnutí s bilanciou 9 gólov a 10 asistencií. Ročník začal v extraligových Piešťanoch, ktorým predtým pomohol k postupu do najvyššej slovenskej súťaže. Rodák z Trenčína v minulosti pôsobil aj v Dukle Trenčín, Banskej Bystrici, Žiline, Slovane Bratislava, Trnave, Zvolene, vyskúšal si aj českú extraligu, rakúsku hokejovú súťaž a nemeckú II. ligu. Slovensko reprezentoval v závere deväťdesiatych rokov minulého storočia, predstavil sa na dvoch turnajoch elitnej kategórie MS (1996 a 1997), predtým pomohol Slovákom k postupu z C aj B-divízie. Jánoš si zahral aj na ZOH 1994 v nórskom Lillehammeri a na ZOH 1998 v japonskom Nagane.

V Nitre veria v príchod Mila a Bajteka

6. mája - Tréner bronzového tímu poslednej extraligovej hokejovej sezóny HK Nitra Antonín Stavjaňa mal na úvodnom tréningu v rámci letnej prípravy k dispozícii takmer kompletný káder. Nitrania si rozdelia prípravné obdobie na suchu na dva bloky. "Trénovať budeme doma v Nitre. Máme to rozdelené na dva bloky suchej prípravy. Prvý sme začali v pondelok a bude trvať štyri týždne. Počas nich budeme trénovať jednofázovo, potom bude nasledovať týždeň voľna, po ktorom prídu na rad ďalšie štyri týždne vyplnené dvojfázovými tréningami. Doplníme inline korčuľovanie a spinning,“ uviedol pre web hokejportal.net Antonín Stavjaňa.

Pod Zoborom veria v posilnenie kádra. V klube by radi podľa hokejportal.net privítali majstra sveta 2002 Dušana Mila, ktorý ukončil pôsobenie v nemeckom Krefelde. Na dobrej ceste je aj angažovanie českého útočníka Filipa Bajteka. Otáznik visí nad ďalšou budúcnosťou Jozefa Stümpela, ktorý je momentálne na majstrovstvách sveta v Helsinkách. V Nitre sa už rozlúčili s viacerými hráčmi, do prípravy sa už nezapojili ani Miroslav Vantroba, Lubomír Vosátko, Radovan Trefný či Marek Mašlonka.

KHL: Glass nahradí v Spartaku Moskva Lašáka

6. mája - Kanadský hokejový brankár Jeff Glass nahradí v novej sezóne v Spartaku Moskva slovenského gólmana Jána Lašáka. Na Glassa čaká angažmán už v treťom klube Kontinentálnej hokejovej ligy. Dvadsaťsedemročný brankár chytal tri roky v Baryse Astana a v minulej sezóne bol v Sibiri Novosibirsk. Celkovo v KHL nastúpil Glass na 142 stretnutí, v ktorých dosiahol deväť shutoutov. V minulom ročníku mal 93,3 % úspešnosť zákrokov, čo ho zaradilo na 4. miesto v celoligovej brankárskej štatistike. Informáciu zverejnil web KHL.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona