Hokejová senzácia: Kanaďania si zahrajú v semifinále proti Nemcom

NETKY.SK • 21 Február 2018, 15:42 • 2 min
Hokejová senzácia: Kanaďania si zahrajú v semifinále proti Nemcom

PJONGČANG - Kanadskí hokejisti zvíťazili v stredajšom štvrťfinále nad Fínskom tesne 1:0 a na ZOH v Pjongčangu si zahrajú o medaily. V semifinále nastúpia v piatok 23. februára o 13.10 SEČ proti Nemecku, ktoré prekvapivo zdolalo Švédsko 4:3 po predĺžení. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Česko a OŠR (piatok o 8.40 SEČ).

slovakia

left justify in out

 

V Hokejovom centre v Kangnungu to bol od začiatku vyrovnaný a dramatický duel. O jeho osude rozhodol jediný gól v prvej minúte tretej tretiny. Ihneď po buly vypálil obranca Noreau a Koskinen nestihol zasiahnuť.

 

Do prvej tretiny nastúpili oba tímy s dôrazom na pozorné výkony v defenzíve, základ bol vyvarovať sa chybám, ktoré by mohli dať šancu súperovi. Podľa toho vyzeral aj priebeh na ľade. Hralo sa síce v celkom solídnom tempe a puk sa rýchlo presúval zo strany na stranu, no s minimom striel a ani jeden z tímov si v úvodnej dvadsaťminútovke nedokázal vypracovať gólové šance. Bližšie k nim mali Fíni, ktorí si od siedmej minúty zahrali v početnej výhode, no na Scrivensa mierila iba jedna nebezpečnejšia strela od modrej. Kanada hrala dôrazne do tela a mierne aktívnejšiemu súperovi nedarovala ani kúsok priestoru. V závere si tímy zahrali 4 na 4, ale ani tento stav nerozprúdil ofenzívne manévre.

Od začiatku druhej tretiny už prišli aj šance. Prvú veľkú mala Kanada. Koskinen vyrazil Ebbettovu strelu pred seba, kde čakal na dorážku do odkrytej bránky Vey, ale jeden z obrancov v poslednej sekunde zasiahol. Fínsky brankár vzápätí zlikvidoval strelu Bourquea. Na druhej strane pálil Lepistö a po ďalšej akcii "Suomi" zrazil jeden z hráčov Scrivensa, ktorý zostal ležať na ľade. Ešte to skúsil, no po ďalšom zákroku sa rozhodol striedať a na jeho miesto vybehol Poulin. Toho čakal krst ohňom, keďže krátko na to hrali Fíni presilovku a ako prvý ho preveril takmer gólovou strelou Kontiola. V 32. minúte sa dostal k dvom dorážkam zblízka Pyörälä, ale Poulin si poradil aj s ním. "Javorové listy" si vytvorili veľký tlak päť minút pred koncom tretiny v presilovke. Fínov zavreli v pásme a na Koskinena išla spŕška striel, no ani jedna si nenašla cestu do siete.

Kanada zúročila zvýšenú aktivitu z druhej tretiny hneď na začiatku tretej. O'Dell poslal puk z buly za seba a Noreau delovkou otvoril skóre - 1:0. Fíni boli blízko k vyrovnaniu v 47. minúte. Lepistö dostal ideálnu prihrávku spoza bránky od Junttilu, ale tesne minul ľavú žŕdku. Po ďalšej bleskurýchlej akcii "Suomi" skončil namiesto puku v bránke Savinainen, ktorého tam poslal Raymond. Takmer rovnaká situácia sa odohrala pri zranení Scrievensa. Fínsko si v ďalších minútach nevedelo vytvoriť súvislejší tlak. Kanaďania pôsobili energickejším dojmom, výborne bránili a ich vysoké napádanie robilo súperom obrovské problémy pri rozohrávke. Nepomohlo ani zúženie na tri formácie, ani powerplay minútu a pol pred koncom a ani oddychový čas pri vhadzovaní pred Scrivensom. Kanaďania tesný náskok obetavo ubránili a udržali si šancu na obhajobu titulu.

 

Hlasy po zápase /IIHF/:

Eric O'Dell, útočník Kanady: "Hrať s Maxom Noreauom je úžasné. Je to neústupný chlapík, funguje medzi nami dobrá chémia, čítame v sebe, rovnako ako s Klinkerom (Rob Klinkhammer). Myslím si, že v posledných zápasoch sme boli celkom efektívni a preto nás tréner posiela často na ľad. Max si verí, vie čo povedať na ľade i mimo neho, aby nabudil ostatných."

Chay Genoway, obranca Kanady: "Už len hrať na olympiáde za našu krajinu je pre nás všetkých veľmi emotívne. Vedeli sme, že sa na nás pozerá celá Kanada."

Oskar Osala, útočník Fínska: "Náš herný plán bol rovnaký ako vždy. Hrať aktívne, tvrdo forčekovať, vytvárať si prečíslenia a z nich šance. Myslím si, že sa nám to darilo. Hlavne v druhej tretine sme mali dobré príležitosti. Ak by sme jednu z nich premenili, mohlo sa to skončiť inak."

 

Kanada - Fínsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Gól: 41. Noreau (O'Dell). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Olenin - Lazarev (obaja Rus.), Pihlblad (Švéd.), vylúčení: 3:2, presilovky a oslabenia: 0:0, 2265 divákov.

zostavy:

Kanada: Scrivens (25. Poulin) – Robinson, Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery – Brule, Roy, Bourque – Vey, Kelly, Raymond – Thomas, Ebbett, Wolski – Lapierre, O'Dell, Klinkhammer – Kozun

Fínsko: Koskinen – Lepistö, Heiskanen, Lehtonen, Koivisto, Kukkonen, Ohtamaa, Hietanen - Manninen, Kemppainen, Pyörälä - Tolvanen, Kontiola, Junttila - Enlund, Koskiranta, Savinainen - Anttila, Lajunen, Peltola - Osala

 

Hokejisti Nemecka šokovali Švédov v stredajšom štvrťfinále, zdolali ich 4:3 po predĺžení a postúpili medzi štvoricu najlepších tímov. Nemci sa prekvapivo dostali do dvojgólového vedenia zásahmi Christiana Ehrhoffa a Marcela Noebelsa už v prvej tretine. V tretej časti hry znížil Anton Lander, ale náskok nemeckého tímu opäť zveľadil Dominik Kahun. Hráči "Tre Kronor" v závere vyrovnali, v priebehu dvoch minút sa presadili Patrik Hersley a Mikael Wikstrand. V predĺžení udreli opäť Nemci, o vyradení obhajcu strieborných medailí zo Soči 2014 rozhodol zásah 35-ročného veterána Patricka Reimera, ktorý potvrdil i videorozhodca. 

 

Hlasy po zápase /Aftonbladet, DPA/:

Oscar Möller, útočník Švédska: "Sme sklamaní. Vytvorili sme si dobré šance, ale neboli sme efektívni. Noviny a médiá môžu písať čo chcú, urobili sme to najlepšie, čo sa dalo."

Patrick Reimer, strelec rozhodujúceho gólu Nemecka: "Nevedel som, či nastúpim, mám nejaké zranenie. Ale bol som nažhavený. Kto vie, kedy si ešte budem môcť zahrať na olympiáde."

Christian Ehrhoff, obranca Nemecka: "O tomto som vždy sníval. Je skvelé vyhrať takýto zápas a dostať sa medzi najlepších štyroch na ZOH."


Švédsko - Nemecko 3:4 po predĺžení (0:2, 0:0, 3:1 - 0:1)
Góly: 47. Lander (Dahlin, Omark), 50. Hersley (Omark, Wikstrand), 52. Wikstrand (J. Lundqvist) - 14. Ehrhoff (Hager, Schütz), 15. Noebels (Kink), 49. Kahun (Mauer). 62. Reimer  (Ehliz, Boyle)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lemenin (Rak.), Rantala (Fín.) - Lhotský (ČR), Vanoosten (Kan.), 2092 divákov

Zostavy:
Švédsko: Fasth - Kronwall, Bertilsson, Hersley, E. Gustafsson, Wikstrand, Fransson, Dahlin - Lindström, P. Lindholm, Möller - F. Pettersson, J. Lundqvist, Axelsson - Everberg, Lander, Omark - Zackrisson, Bergström, Staalberg - Norman
Nemecko: Aus den Birken - Boyle, Krupp, J. Müller, Y. Seidenberg, Hördler, M. Müller, Ehrhoff - Reimer, Hager, Schütz - Plachta, Goc, Wolf - Ehliz, Kahun, Noebels - Macek, Kink, Mauer - Fauser

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona