Hokejistom roka sa stal premiérovo Andrej Sekera

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:05 • 2 min
Hokejistom roka sa stal premiérovo Andrej Sekera

BRATISLAVA - Víťazom ankety Hokejista roka 2016 sa stal premiérovo obranca Andrej Sekera. Tridsaťročný hráč pôsobiaci v tíme zámorskej NHL Edmonton Oilers získal najvyšší počet hlasov od novinárov, funkcionárov a trénerov, za ním skončili vlaňajší laureát Marián Hossa a Tomáš Tatar.

slovakia

left justify in out

"Jedným z kritérií v minulých rokoch bolo, aby sa hokejista volal Marián. Tento rok došlo k zmene,” komentoval s úsmevom víťazstvo rodáka z Bojníc prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút. Sekera si v utorok zároveň prevzal aj Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu. “Chcem sa poďakovať všetkým tým, ktorí za mňa hlasovali. Je to pre mňa česť a pocta. Tvrdá robota sa opláca,” povedal úspešný reprezentant. 


V predošlých dvoch ročníkoch premenovanej ankety Hokejista roka (predtým Zlatý puk) triumfovali Marián Hossa a Marián Gáborík. Sekera je po Zdenovi Chárovi a Ľubomírovi Višňovskom len tretím obrancom, ktorý uspel v hlavnej kategórii.  Rodák z Bojníc vo svojej prvej sezóne v Edmontone nastúpil na 81 zápasov základnej časti NHL, strelil v nich 6 gólov a podieľal sa na ďalších 24. Zo Slovákov boli v kanadskom bodovaní lepší ako on iba Tatar, Zdeno Chára a Hossa. Oilers do play-off nepostúpili.

 
Najlepším útočníkom, ktorý si odniesol Cenu Jozefa Golonku, bol podľa hlasujúcich krídelník zámorského tímu Detroit Red Wings Tomáš Tatar. "Gratulujem všetkým nominovaným a ďakujem predovšetkým spoluhráčom. Bez nich by to nešlo,” povedal po prevzatí ceny novinárom. 


Cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov získal Christián Jaroš, ktorý pôsobil v sezóne 2015/2016 vo švédskom tíme Lulea a spolu s krajanom Petrom Cehlárikom mu pomohol prebojovať sa až do semifinále SHL. Za najlepšieho brankára uplynulej sezóny zvolili hlasujúci odborníci Júliusa Hudáčka, ktorý je stabilnou oporou švédskeho Örebro HK. Cenu Vladimíra Dzurillu si prevezme pred začiatkom Tatranského pohára v Poprade (25.- 27. augusta). 


V kategórii Najlepší tréner zvíťazil kormidelník úradujúceho vicemajstra Tipsport ligy HC ´05 iClinic Banská Bystrica Vladimír Országh. Aj on si ocenenie prevezme až dodatočne, odovzdajú mu ho pred niektorým z úvodných zápasov nového ročníka najvyššej slovenskej súťaže. Najlepším rozhodcom sa stal Vladimír Baluška. "Táto cena je pre mňa stále mimoriadne významná. Zaväzuje ma k tomu, aby som rozhodcovskú činnosť vykonával aj v ďalšej sezóne zodpovedne," povedal na tlačovej konferencii skúsený arbiter. 


Odovzdávanie cien prebehlo v komornej atmosfére v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave, okrem funkcionárov a ocenených hráčov sa na ňom zúčastnilo niekoľko desiatok novinárov. Prezident SZĽH Martin Kohút sa chce od budúceho ročníka vrátiť k tradícii slávnostných večerov, na ktorých odovzdávali ceny až do bojkotu laureátov v roku 2015. "Radi by sme pripravili nový koncept udeľovania ocenení. Chceli by sme z toho urobiť udalosť, ktorá bude viac otvorená hokejovému hnutiu a fanúšikom. Nový koncept chceme dobre pripraviť a zapojiť doň aj partnerov zväzu," prisľúbil novozvolený šéf slovenského hokeja. 

Výsledky ankety Hokejista roka 2016:
Najlepší hokejista: 1. Andrej Sekera, 2. Marián Hossa, 3. Tomáš Tatar, 4. Zdeno Chára, 5. Ján Lašák 
Najlepší hokejista do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): 1. Christián Jaroš, 2. Adam Húska, 3. Erik Černák 
Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): 1. Július Hudáček, 2. Peter Budaj, 3. Branislav Konrád 
Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): 1. Andrej Sekera, 2. Zdeno Chára, 3. Martin Marinčin 
Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): 1. Tomáš Tatar, 2. Marián Hossa, 3. Martin Bakoš 
Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): 1. Vladimír Országh, 2. Zdeno Cíger, 3. Antonín Stavjaňa 
Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): 1. Vladimír Baluška, 2. Jozef Kubuš, 3. Peter Jonák 
All-Star tím Tipsport ligy 2015/2016: Michal Valent (HK Nitra) - Ivan Ďatelinka (HC ´05 Banská Bystrica), Jameson Milam (HK Nitra) - David Laliberté (HK Nitra), Judd Blackwater (HK Nitra), Juraj Majdan (HC ´05 Banská Bystrica) 


Predchádzajúci víťazi v hlavnej kategórii: 

Najlepší hokejisti Slovenska: 
1994 Oto Haščák 
1995 Peter Šťastný 
1996 Jaromír Dragan 
1997 Zdeno Cíger 


Víťazi ankety Zlatý puk 
1998 Istropolis, Bratislava - Peter Bondra 
1999 Holiday Inn, Bratislava - Pavol Demitra 
2000 Forum, Bratislava - Miroslav Šatan 
2001 Istropolis, Bratislava - Miroslav Šatan 
2002 Divadlo Andreja Bagara, Nitra - Peter Bondra 
2003 Istropolis, Bratislava - Peter Bondra 
2004 NTC, Bratislava - Miroslav Šatan 
2005 Crowne Plaza, Bratislava - Ľubomír Višňovský 
2006 Crowne Plaza, Bratislava - Marián Hossa 
2007 SND, Bratislava - Marián Hossa 
2008 Historická budova SND, Bratislava - Marián Hossa 
2009 Steel Arena, Košice - Zdeno Chára 
2010 Hotel Bonbón, Bratislava - Marián Hossa 
2011 Hotel Bonbón, Bratislava- Zdeno Chára 
2012 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava - Zdeno Chára 
2013 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava - Zdeno Chára 


Hokejisti roka: 
2014 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava - Marián Gáborík 
2015 galavečer sa nekonal - Marián Hossa 
2016 galavečer sa nekonal - Andrej Sekera 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona