Hokejisti Ruska získali zlaté olympijské medaily na XXIII. zimných olympijských hrách

NETKY.SK • 25 Február 2018, 08:09 • 2 min
Hokejisti Ruska získali zlaté olympijské medaily na XXIII. zimných olympijských hrách

KANGNUNG - Hokejisti Ruska pod hlavičkou Olympijskí športovci z Ruska získali zlaté olympijské medaily na XXIII. zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu. V nedeľňajšom finále zdolali 4:3 po predĺžení reprezentáciu Nemecka, ktorá absolvovala premiérový duel o zlato pod piatimi kruhmi.

slovakia

left justify in out

Nemci i tak dosiahli najväčší úspech svojho hokeja, ich doterajších maximom boli olympijské bronzy v rokoch 1932 a 1976. Rusi na ZOH triumfovali prvýkrát od Albertville 1992, vtedy tiež štartovali po olympijskou vlajkou ako Spoločný tím. Ešte ako Sovietsky zväz získali sedem olympijských titulov.

Zaujímavosťou je, že hráčov OŠR na olympijskom turnaji v Pjongčangu zdolali iba Slováci hneď v úvodný deň mužského turnaja.

Obaja súperi v úvodnej dvadsaťminútovke nevyužili po jednej presilovke. Skóre zápasu otvoril v poslednej sekunde prvej časti obranca Viačeslav Vojnov. V druhej časti vyrovnal nemecký útočník Felix Schütz. V 54. minúte poslal Rusov do vedenia NIkita Gusev, ale vzápätí odpovedal Dominik Kahun a v 57. min pridal tretí nemecký gól obranca Jonas Müller. Duel poslal do predĺženia v hre bez brankára opäť Nikita Gusev. V extra dvadsaťminútovke rozhodol najmladší útočník ruského tímu Kirill Kaprizov.

V predĺžení sa mužské olympijské finále rozhodovalo naposledy vo Vancouveri 2010, domáci Kanaďania vtedy zdolali Američanov.

Úspechom v nedeľňajšom finále sa o jednu osobu rozšíril prestížny Triple Gold Club, keď 39-ročný ruský útočník Pavel Daciuk v minulosti získal titul majstra sveta v Helsinkách 2012 a okrem toho bol dvakrát víťazného kádra Detroitu v bojoch o Stanleyho pohár v NHL (2002 a 2008).

ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu - nedeľa:

HOKEJ - FINÁLE MUŽOV


OŠR - Nemecko 4:3 po predĺžení (1:0, 0:1, 2:2 - 1:0)
Góly: 20. Vojnov (N. Gusev, Kaprizov), 54. N. Gusev (Kaprizov), 60. M. Gusev (Zub, Kaprizov), 70. Kaprizov (N. Gusev, Vojnov) - 30. Schütz (Macek, Hager), 54. Kahun (Mauer, Ehliz), 57. J. Müller (Ehliz, Hördler)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Lemelin (USA), Rantala (Fín.) - Dahmen (Švéd.), Suominen (Fín.), 5075 divákov

Zostavy:
OŠR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zub, Zubarev, J. Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovaľčuk - Kaprizov, Daciuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Grigorenko, Kablukov, Telegin - Moziakin
Nemecko: Aus den Birken - Boyle, Ehrhoff, Y. Seidenberg, J. Müller, Hördler, M. Müller, B. Krupp - Schütz, Hager, Macek - Noebels, M. Goc, Reimer - Kink, Kahun, Mauer - Ehliz, Fauser, Plachta - Wolf

Nemci hrali hneď v úvode duelu presilovku, ale Rusi sa bez väčších problémov ubránili. V piatej minúte to dvakrát skúšal Kovaľčuk, no puk z jeho hokejky neprekvapil Aus den Birkena. Pred prvou sirénou mali početnú výhodu aj Rusi, ale nepochodili Daciuk ani Kaprizov. Keď sa už zdalo, že počas prvej prestávky bude nerozhodný stav, udreli Rusi - Nemecko nedokázalo vyhodiť puk z obranného pásma a v poslednej sekunde obranca Vojnov prestrelil Aus den Birkena - 1:0.

Inkasovný gól do šatne Nemcov nezlomil a aj v druhej tretine hrali vyrovnaní partiu s favoritom. Vyrovnať sa im podarilo v 30. minúte, keď Košečkin pustil za svoj chrbát pokus Schütza z ostrého uhla. Regulárnosť gólu potvrdil rozhodca aj po analýze videozáznamu. Vzápätí sa Nemci úspešne ubránili početnej výhode súpera a naďalej Rusom poriadne vzdorovali.

Aj v tretej tretine pokračovala taktická partia, obaja súperi pozorne bránili. V 54. min poslal Rusov do vedenia N. Gusev strelou z uhla a zdalo sa, že ruský tím sa dostane „na koňa“. Uplynulo však iba desať sekúnd a pred bránkou súpera zostal voľný Kahun a bolo 2:2. V 57. min zostal úplne sám obranca J. Müller a šokoval hokejový svet tretím gólom do ruskej bránky. V závere mali Nemci výhodu presilovky a Rusi siahli k hre bez brankára, vyrovnať sa v poslednej minúte podarilo N. Gusevovi.

V predĺžení začali aktívnejšie Rusi, ale šance neprichádzali. V 67. min sa pred nemeckú bránku predral Kovaľčuk, ale gólman Aus den Birken predĺžil finálový zápas. Na opačnej strane vychytal Košečkin Nemca Hagera. Rusi potom mali výhodu presilovky a Daciuk trafil žŕdku, vzápätí však Kaprizov strelou z prvej rozhodol.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona