Hokejisti Bostonu zvíťazili v druhom zápase finále play off zámorskej NHL

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 11:46 • 2 min
Hokejisti Bostonu zvíťazili v druhom zápase finále play off zámorskej NHL

CHICAGO - Hokejisti Bostonu zvíťazili v noci na nedeľu v druhom zápase finále play off zámorskej NHL na ľade Chicaga 2:1 po predĺžení a vyrovnali stav série na 1:1.

slovakia

left justify in out

Hrdinom stretnutia sa stal útočník Daniel Paille, ktorý asistoval pri prvom presnom zásahu Bruins a v 74. minúte rozhodol svojím gólom o triumfe hostí. Domácim nestačila ani asistencia Michala Handzuša, slovenský center mal v 12. minúte prsty v jedinom góle Blackhawks z hokejky Patricka Sharpa. Handzuš opäť odviedol penzum práce pred súperovou bránou a výborne si počínal aj pri bránení, navyše ako jediný z domácich stredných útočníkov mal pozitívnu bilanciu na buly (11:8, 58-percentná úspešnosť). Na ľade United Center celkovo odohral 15:24 min. Jeho krajan Marián Hossa bol strelecky opäť najaktívnejším hráčom stretnutia, počas 23:39-minútového pobytu na ľade vyslal na Tuukku Raska v bránke hostí sedem striel, rovnako ako jeho spoluhráč Patrick Sharp. Tretí slovenský finalista, kapitán Bruins Zdeno Chára bol s minutážou 30:58 tretím najvyťaženejším hráčom v zápase a absolvoval najvyšší počet striedaní - 43, okrem toho si pripísal aj tri zblokované strely a dva strelecké pokusy. Finálová séria o Stanleyho pohár sa teraz presúva na ľad "medveďov", tretí vzájomný zápas je na programe v noci na utorok opäť o 2.00 SELČ.

Hossovi neuznali gól

Druhý súboj finále Stanleyho pohára poznačila kontroverzná situácia z prvej tretiny. Zápas mohol mať úplne iný priebeh, keby platil gól domáceho útočníka Mariána Hossu z 13. minúty. Ten rozhodcovia neuznali podľa svojho vysvetlenia preto, lebo hru prerušili skôr, ako puk prešiel za čiaru. Za stavu 1:0 pre Blackhawks kapitán "jastrabov" Jonathan Toews obkorčuľoval bránku a snažil sa spoza nej zasunúť puk do siete, no podarilo sa to až jeho slovenskému spoluhráčovi, ktorý ho tiesnený prepasíroval popod betóny brankára hostí Tuukku Raska tesne za čiaru. Rozhodca Wes McCauley, ktorý stál za bránkou, približne v tom istom momente prerušil hru, keďže v neprehľadnej situácii stratil puk z dohľadu. Následne si preveril celú situáciu u videorozhodcu a po konzultácii sa rozhodol gól neuznať. "Videozáznam odhalil, že rozhodca prerušil hru ešte skôr ako Marián Hossa poslal puk za bránkovú čiaru," uviedlo vedenie NHL v mailovej správe, ktorú rozoslalo do redakcií zámorských médií.

Zo spomalených záberov však nie je jasné, či arbiter naozaj fúkol do píšťalky skôr, ako puk prešiel cez bránkovú čiaru. Hossa po zápase povedal, že vôbec nepočul rozhodcovo písknutie. "Snažil som sa vytvoriť priestor pred bránkou, keď som zrazu zbadal odrazený puk a skúsil som ho hokejkou zasunúť do bránky. Videl som, ako prešiel za čiaru, no rozhodca mi povedal, že už predtým prerušil hru. Ja som však žiadnu píšťalku nepočul. Možno preto, že v hale bol silný hluk. Žiaľ, arbitri sa tak rozhodli a museli sme sa s tým vyrovnať," uviedol slovenský krídelník pre espn.com.
Blackhawks v úvodnej tretine dominovali, Raska v nej zasypali 19 strelami a ak by Hossa zvýšil ich náskok na dva góly, mohli v ďalšej časti pohodlnejšie kontrolovať priebeh. Jednogólové manko však hostí nezrazilo do kolien, v druhom dejstve ožili, Chris Kelly vyrovnal a v predĺžení rozhodol o triumfe Bruins Daniel Paille. "Myslím si, že rozhodcovia fúkli do píšťalky príliš skoro. No majú na to právo, keď stratia puk z dohľadu," povedal kapitán Chicaga Jonathan Toews. Stojí za povšimnutie, že podobným spôsobom prišli Blackhaws o dva góly už vo finále Západnej konferencie proti Detroitu. V rozhodujúcom siedmom zápase im rozhodcovia neuznali "trefu", keďže v tom istom momente prerušili hru kvôli diskutabilnému vylúčeniu hráča faulujúceho pri striedačke. V treťom dueli série zasa prišli o gól po tom, čo útočník "jastrabov" Andrew Shaw dostal 2 min za faul na brankára.

finále play off NHL - 2. zápas:

Chicago - Boston 1:2 pp (HANDZUŠ za domácich 0+1)
/stav série: 1:1/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies