Hokej-MS11: Pred šampionátom 4 trénerské výmeny, neobišli ani obhajcov trofeje

NETKY.SK • 19 Apríl 2011, 07:03 • 2 min
Hokej-MS11: Pred šampionátom 4 trénerské výmeny, neobišli ani obhajcov trofeje

Hokej-MS11: Pred šampionátom 4 trénerské výmeny, neobišli ani obhajcov trofeje

slovakia

left justify in out

img

Rošády na trénerských postoch neobišli účastníkov elitnej kategórie majstrovstiev sveta ani v tejto sezóne. Kým vlani zmenilo hlavného kormidelníka pred šampionátom až šesť krajín, tentoraz tak spravili len štyri, no zásadná zmena sa udiala na striedačke úradujúcich šampiónov z Česka.
      Zlatému Vladimírovi Růžičkovi vypršal po vlaňajšom šampionáte v Nemecku kontrakt a v júni na jeho miesto zasadol staronový Alois Hadamczik. Päťdesiatosemročný kormidelník viedol reprezentáciu už v rokoch 2005 až 2008, pričom získal striebro na svetovom šampionáte v roku 2006 a jeho najväčším úspechom je bronzová medaila zo zimných olympijských hier v Turíne.
      Po piatich rokoch pristúpili k výmene hlavného trénera aj Švédi. Skúseného a vavrínmi ovenčeného Bengt-Ake Gustafssona vystriedal Pär Marts. Ten má pred sebou neľahkú úlohu napodobniť úspechy svojho predchodcu, ktorý sa stal "nesmrteľným" vďaka tomu, že ako prvý tréner v histórii získal olympijský titul aj titul na MS v jedinom kalendárnom roku (2006). Ani Martsovi však nechýbajú bohaté skúsenosti či medaily i keď je pravda, že nie toho najcennejšieho lesku. V úlohe hlavného trénera doteraz žal úspechy "iba" v domácej lige a s juniorskými výbermi "Tre Kronor". S reprezentačnou "dvadsiatkou" vybojoval na uplynulých troch majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie dvakrát striebro a bronz. Pri seniorskej reprezentácii pôsobil už začiatkom 90-tych rokov v pozícii asistenta a vo svojej vitríne má napríklad zlato zo ZOH 1994, či dva strieborné kovy z MS.
      K výmene sa odhodlali aj slovinskí funkcionári, keď v decembri 2010 angažovali domáceho Matjaža Kopitara. Otec asi najslávnejšieho hráča z krajiny nováčika šampionátu, Anžeho Kopitara nahradil na poste Američana Johna Harringtona, ktorý vlani vybojoval postup do A-kategórie.
      Trénerské rošády tesne pred šampionátom sú už tradičnou súčasťou prípravy zámorských tímov. Tento rok k nim však pristúpili iba Kanaďania, ktorých na Slovensku povedie skúsený Ken Hitchcock. Šesťdesiatročný kouč pôsobil už pri siedmych kanadských výberoch. Ako hlavný tréner priviedol "javorové listy" k strieborným medailám na MS 2008 a v pozícii asistenta sa tešil napríklad zo zlata na vlaňajších ZOH vo Vancoveri. V zámorskej NHL stál na čele Columbusu, Philadelphie a Dallasu, s ktorým v roku 1999 vyhral Stanleyho pohár.
      Američania zverili dôveru opäť Scottovi Gordonovi napriek tomu, že vlani v Nemecku museli jeho zverenci bojovať o záchranu. V základnej skupine podľahli Fínom a po predĺžení aj domácim Nemcom a Dánom (zhodne 1:2). Záchranu si síce zabezpečili už po prvých dvoch dueloch, no nakoniec skončili až na 13. priečke, čo je najhoršie umiestnenie USA za posledných osem rokov. Gordon má medzinárodné skúsenosti aj z olympijského turnaja vo Vancouveri, kde Američania prehrali až vo finále, a v zámorskej NHL viedol NY Islanders.
      Šéftréneri na MS:
      A-skupina: Rusko (Vjačeslav Bykov), SLOVENSKO (Glen Hanlon), Nemecko (Uwe Krupp), Slovinsko (Matjaž Kopitar)
      B-skupina: Kanada (Ken Hitchcock), Švajčiarsko (Sean Simpson), Bielorusko (Eduard Zankovec), Francúzsko (Dave Henderson)
      C-skupina: Švédsko (Pär Marts), USA (Scott Gordon), Nórsko (Roy Johansen), Rakúsko (Bill Gilligan)
      D-skupina: Fínsko (Jukka Jalonen), Česko (Alois Hadamczik), Lotyšsko (Olegs Znaroks), Dánsko (Per Bäckman)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies