Hogan: Rozvojom afrického poľnohospodárstva sa dá obmedziť migrácia z kontinentu

NETKY.SK • 17 Február 2018, 16:06 • 2 min
Hogan: Rozvojom afrického poľnohospodárstva sa dá obmedziť migrácia z kontinentu

BRUSEL - V úsilí o obmedzenie migrácie z afrických krajín bude Európska únia podporovať rozvoj ich agrárnej výroby. Uviedol to komisár EÚ pre agrárny sektor Phil Hogan. V pondelok (19.2.) na stretnutí s kolegami navrhne komisár, ako by sa mal cieľ dosiahnuť.

slovakia

left justify in out

Skupina expertov zložená z vedcov, priemyselníkov a zástupcov nevládnych organizácií bude hľadať možnosti, ako podporiť investície do agrárneho sektora kontinentu. Opatrenia sa zamerajú na rast vnútroafrickej výmeny poľnohospodárskych produktov, ale aj na ich vývoz mimo kontinent.

 

Hogan povedal, že niet pochybností o tom, že sa africké poľnohospodárstvo môže transformovať a vytvárať viac pracovných príležitostí. Teraz k tomu nedochádza. Krajinám chýbajú investičné zdroje a nedostatočné je aj zvyšovanie kvalifikácie miestneho obyvateľstva.

 

Afrika disponuje obrovskou rozlohou úrodných polí, ktoré sa často vôbec nevyužívajú. Podľa štatistiky Organizácie Spojených národov sa do afrických krajín dováža aj veľa základných potravín ako ryže a mlieka. Ich import prichádza aj z EÚ. Ceny komodít sú subvencované, takže domáci producenti musia svoje výrobky predávať pomerne lacno. Kritici tejto situácie poukazujú na to, že tým dochádza k obmedzovaniu rozvoja afrického agrárneho sektora.

 

Oslabenie migrácie z Afriky sa dá dosiahnuť predovšetkým účinnejším bojom proti chudobe jej obyvateľov. Silný agrárny sektor k spokojnosti Afričanov vo svojej vlasti môže veľmi prispieť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona