Hodnotiť ministra Druckera je podľa INEKO predčasné

NETKY.SK • 5 Január 2017, 14:00 • 2 min
Hodnotiť ministra Druckera je podľa INEKO predčasné

BRATISLAVA - Mnohé opatrenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sú zatiaľ v štádiu rozpracovanosti a konzultácií.

slovakia

left justify in out

A preto až rok 2017 a tie nasledujúce budú kľúčové pre zhodnotenie úspešnosti, či neúspešnosti ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Uviedol to pre agentúru SITA analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar. "Zatiaľ je ešte predčasné vydávať nejaké hodnotiace závery," dodal.

 

Analytik pozitívne hodnotí Programové vyhlásenie vlády v oblasti zdravotníctva, ktoré správne identifikovalo viaceré zásadné problémy slovenského zdravotníctva a naznačilo opatrenia, ktoré treba prijímať. "Na základe neho a po prvých mesiacoch nového ministra v úrade síce neočakávame nejakú zásadnejšiu reformu, ale viaceré plány nového ministra a zdravý manažérsky prístup a postupy môžu prispieť k zlepšeniu fungovania nášho zdravotníctva," poukázal Zachar.

 

Rezort pripravil 26 projektov, ktorými chce zlepšiť zdravotnícky systém na Slovensku. "Budúce obdobie bude kľúčové na to, či sa veci pohnú správnym smerom a navrhnuté projekty sa začnú realizovať v praxi," konštatoval Zachar. Ako pokračoval, doposiaľ stihlo ministerstvo presadiť "len" konsenzuálnu legislatívnu úpravu reexportu liekov, začalo porovnávať ceny nakupovaných tovarov nemocníc, pre holdingové riadenie svojich viac ako 100 podriadených organizácií zriadil rezort špeciálnu sekciu (Úrad pre riadenie podriadených organizácií). Ministerstvo taktiež začalo s centrálnym obstarávaním CT prístrojov a zrušilo PPP projekt novej nemocnice.

 

Zachar tiež víta, že sa ministerstvo výrazne zlepšilo v komunikácii a otvorenosti voči verejnosti, ako aj vo vnútri rezortu, kde sa mu zatiaľ úspešne darí vzbudzovať dôveru a tlmiť nespokojnosť. "Oveľa ochotnejšie poskytuje informácie a rôzne dáta. Na začiatku minister vymenil vysokých funkcionárov v inštitúciách, kde to " haprovalo" (VšZP, NCZI, ÚDZS) a nasadil manažérov, ktorým dôveroval," uviedol analytik. Podľa Zachara je však možné, že pri personálnych zmenách na stoličkách riaditeľov štátnych nemocníc už čelil politickej realite a jej vplyvu a musel na pozície dosadiť ľudí, ktorým ktovie či výsostne dôveruje.

 

Ministerstvo čaká v roku 2017 viacero úloh. Podľa Zachara bude výzvou napredovanie v naplánovaných 26 projektoch, postavenie sa hospodáreniu štátnych nemocníc a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, presadenie systému DRG a eHealthu do praxe v čo najväčšom rozsahu. Rezort sa bude musieť popasovať aj so stratifikáciou nemocničnej siete, úpravou poplatkov, či projektom novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies