Hodnota fúzií a akvizícií v strednej a juhovýchodnej Európe vlani klesla

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 16:26 • 2 min
Hodnota fúzií a akvizícií v strednej a juhovýchodnej Európe vlani klesla

BRATISLAVA - V regióne strednej a juhovýchodnej Európy (CSE) bol rok 2017 z pohľadu počtu fúzií a akvizícií slabší ako predchádzajúci. Celkovo sa v regióne zrealizovalo 1 132 transakcií s odhadovanou celkovou hodnotou 50,9 mld. USD, čo predstavuje medziročný pokles o 2,8 %.

slovakia

left justify in out

Z hľadiska počtu transakcií bolo najaktívnejšou krajinou Poľsko, za ním nasledovali Česká republika a Turecko. Najatraktívnejšie odvetvie v regióne CSE z hľadiska transakcií predstavovali nehnuteľnosti. Údaje vyplývajú z výsledkov rebríčka fúzií a akvizícií "M&A Barometer v regióne strednej a juhovýchodnej Európy", ktorý vypracovala spoločnosť EY.

"Najatraktívnejšími sektormi podľa počtu transakcií boli nehnuteľnosti (14 %), výroba (12 %) a IT (11 %). Najväčší priemerný objem transakcie však pripadol na oblasť energetiky (146 mil. USD), nasledovali doprava a logistika (136 mil. USD) a maloobchod a veľkoobchod (118 mil. USD)", uviedla spoločnosť EY v tlačovej správe. Celkovo 47 % všetkých transakcií uskutočnili domáci investori na domácich trhoch. V porovnaní s rokom 2016 to znamenalo pokles o 5 %. Investície zo zahraničia vlani tvorili na trhu fúzií a akvizícií 40 %, väčšina zahraničných investícií navyše prichádzala z krajín mimo regiónu. Najviac v regióne investovali spoločnosti zo Spojených štátov (56 transakcií) a Nemecka (45), naopak firmy z regiónu strednej a juhovýchodnej Európy investovali na zahraničných trhoch len v 13 % prípadov.

Na Slovensku sa v roku 2017 hodnota investícií znížila až o 47,1 %, čo predstavuje takmer 1 mld. USD. Slovensko tak bolo jedinou krajinou regiónu, ktorá zaznamenala pokles namiesto nárastu. Minulý rok bol na Slovensku z hľadiska počtu transakcií najslabší za posledných päť rokov, investori v ňom uskutočnili celkovo 30 transakcií, čo znamenalo medziročný pokles o takmer 27 %. „Strategické investície na Slovensku tvorili len 57-percentný podiel všetkých investícií, čo v porovnaní s ostatnými krajinami v regióne CSE predstavuje najnižší podiel z celkových investícií. Na druhej strane, finančné investície u nás predstavovali až 43 %. Slovenská republika tak išla opačným trendom ako krajiny regiónu,” komentoval výsledky associate partner oddelenia transakčného poradenstva EY v SR Peter Demský.

Najvýznamnejší podiel na objeme transakcií mali v rámci Slovenskej republiky podľa rebríčka M&A Barometer investície domácich investorov (60 %). Nasledovali investície smerujúce do Slovenskej republiky zo zahraničia (20 %). Vysoký záujem o spoločnosti na Slovensku mal byť opäť zjavný najmä u českých investorov. Rovnako sa na objeme investícií 20 % podieľali investície smerujúce do zahraničia, čo bol druhý najvyšší podiel odchádzajúcich investícií v rámci regiónu.

M&A Barometer, ktorý vydáva spoločnosť EY, analyzuje verejne dostupné informácie pochádzajúce z rozličných databáz. Údaje posledného M&A Barometra boli spracované z 11 krajín regiónu strednej a juhovýchodnej Európy: Bulharska, Českej republiky, Chorvátska, Grécka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska, Slovenska, Slovinska a Turecka. M&A Barometer zahŕňa dokončené transakcie medzi súkromnými spoločnosťami, no v analýze sa niektoré transakcie nezohľadňujú.

Spoločnosť EY patrí medzi celosvetové firmy poskytujúce odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčného a podnikového poradenstva. Označenie EY sa vzťahuje na celosvetovú organizáciu spoločností, ktorej riadiacou spoločnosťou je britská Ernst & Young Global Limited.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona