Hodinky zakladateľa prvej tlačovej agentúry sa predali za takmer tri milióny eur

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 08:48 • 2 min
Hodinky zakladateľa prvej tlačovej agentúry sa predali za takmer tri milióny eur

ŽENEVA - Hodinky zakladateľa prvej tlačovej agentúry na svete, Charla-Louisa Havasa, sa v pondelok predali na dražbe v sieni Christie's za takmer tri milióny eur.

slovakia

left justify in out

Pred predajom odborníci aukčného domu Christie's odhadovali, že hodinky by sa mohli predať za sumu od 550.000 do 1,1 milióna eur, informoval na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

 

Hodinky vyrobila hodinárska firma Breguet et Fils. Majú sériové číslo 217 a Charles-Louis Havas si ich kúpil 31. decembra 1817 za 4800 frankov, čo bola v tých časoch obrovská suma.

 

Hodinky s priemerom 5,5 centimetra sú bicie - čas môžu odbíjať každých 15 minút a každú celú hodinu. Majú aj moderný tourbillonový mechanizmus - oscilační nepokoj, ktorý Abraham Louis Breguet vynašiel v roku 1795 a v roku 1808 si ho dal patentovať.

 

Hodinky ukazujú dni a mesiace. Vyznačujú sa aj unikátnou časomierou dvoch slnečných časov: 24-hodinového, tzv. občianskeho, a času reálneho obehu Zeme okolo Slnka. Majú aj rezervu chodu.

 

Francúzsky bankár, prekladateľ a novinár Charles-Louis Havas založil v roku 1835 prvú tlačovú agentúru na svete - Havas, ktorá ako prvá oznámila vypuknutie krymskej vojny v roku 1854.

 

V roku 1944 na báze Havasu vznikla agentúra Agence Francaise de Presse (AFP), ktorej názov sa neskôr zmenil na súčasný Agence France-Presse.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies