Hodina Zeme: Šefčovič v mene EÚ vyzval Európanov, aby v sobotu večer nesvietili

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 16:15 • 2 min
Hodina Zeme: Šefčovič v mene EÚ vyzval Európanov, aby v sobotu večer nesvietili

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes oznámil, že sa rozhodol v sobotu večer 28. marca sedieť v tme, podobne ako viacerí jeho kolegovia z exekutívy EÚ a rovnako ako niekoľko miliónov ľudí v Európe a na celom svete. Dôvodom je účasť na iniciatíve s názvom Hodina Zeme.

slovakia

left justify in out

"Tým, že budeme sedieť potme, pošleme správu o osvietení, o tom, že sú nevyhnutné zmeny," vysvetlil Šefčovič v oficiálnom videu EK.

 

 


     

Podľa jeho slov je univerzálna výzva Európanom, aby v sobotu večer symbolicky vypli svetlo od 20.30 do 21.30 h, zameraná na uvedomenie si skutočnosti, že globálne otepľovanie má zničujúci dopad na našu planétu, na zvieratá a ľudí na nej žijúcich. Pripomenul, že počet prírodných katastrof sa zvyšuje, že ekologický systém planéty je narušený a klimatické zmeny majú vážne dôsledky na ľudské zdravie a na našu ekonomiku.
     

"Stále môžeme zmeniť klimatické zmeny!" vyzýva slovenský eurokomisár vo svojom videoodkaze. Napríklad tým, že sa čo najvyšší počet občanov zapojí do hodinového "nesvietenia", že občania budú apelovať na miestne a vnútroštátne samosprávy, aby zavádzali a podporovali politiky priaznivé pre oblasť klímy.
     

Šefčovič zároveň z titulu svojej funkcie komisára zodpovedného za energetiku EÚ a v mene svojich kolegov z EK prisľúbil, že Európska únia bude podporovať stanovené snahy o zníženie emisií skleníkových plynov.
     

"Do roku 2030 si EÚ kladie za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov najmenej o 40 percent, zvýšenie obnoviteľných zdrojov energie aspoň o 27 percent a zvýšiť energetickú účinnosť aspoň o 27 percent," pripomenul Šefčovič.
     

Organizátorom Hodiny Zeme (Earth Hour) je Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Zámerom iniciatívy je zastaviť degradáciu životného prostredia. Do akcie sa po celom svete zapájajú samosprávy, firmy, školy i jednotlivci. V minulom roku sa do akcie zapojilo 7000 miest v 162 krajinách vrátane Slovenska, ktoré sa na tejto akcii zúčastní po šiesty raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona