Hodina otázok a interpelácie sú hanbou demokracie

NETKY.SK • 27 Október 2013, 09:56 • 2 min
Hodina otázok a interpelácie sú hanbou demokracie

BRATISLAVA - Smer-SD podľa Mezenskej všeobecnými odpoveďami niečo zakrýva.

slovakia

left justify in out

Hodina otázok a interpelácie na členov vlády sú podľa poslanca NR SR za KDH Jozefa Mikloška hanbou našej demokracie. Ako povedal Mikloško pre agentúru SITA, poslanec nemá kedy dať premiérovi niektoré otázky, ktoré by boli konštruktívne. „,Takto je to aj s interpeláciami, dáte interpeláciu, oni vám za 30 dní snáď odpovedia. Keď odpovedia a nie ste spokojný, parlament povie, že je to v poriadku a idete do hája,“ povedal Mikloško.

Mikloškovi sa totiž už dlho osobne nepodarilo dať premiérovi otázku a aj keď ju dá, je vyžrebovaná tak, že sa nedostane na rad. „Minule som bol číslo dva a tešil som sa, že sa dostanem na rad, ale premiér vždy za svojich 15 minút odpovie len na jednu otázku, pričom jeho odpoveď trvá 14 minút a 59 sekúnd. Takže moja otázka, aj keď bola ako druhá, sa na rad nedostala,“ uviedol s tým, že na 95 percent bývajú vyžrebované len otázky poslancov Smeru-SD. Podľa Mikloška v iných štátoch má opozícia hlavné slovo pri otázkach. „V Anglicku musí premiér z voleja odpovedať na všetky otázky opozície, tak by to aj tu malo byť,“ konštatoval. Naposledy Mikloškova otázka bola vyžrebovaná na 26. mieste. „Zo 40 otázok bolo 26 smeráckych a identických. Týkali sa rokovania premiérov V4,“ upozornil. V takomto prípade podľa neho Hodina otázok vôbec nemá význam. 

Vládu za odpovede na interpelácie kritizuje aj poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská. Na svoju poslednú interpeláciu dostala podľa nej len povrchnú a vyhýbavú odpoveď. „V sérii konkrétnych otázok sme sa pýtali na výšku dlhu SPP, na spôsob, akým tieto záväzky v SPP vznikali a akým spôsobom budú vyrovnané,“ povedala.  Na tieto otázky podľa nej neprišli konkrétne odpovede. „Význam interpelácií mi potom nie je zrejmý. Som presvedčená, že takéto odpovede k takýmto otázkam si nezaslúžime,“ vyhlásila. 

Smer-SD podľa Mezenskej všeobecnými odpoveďami niečo zakrýva. „Niet inej možnosti ako aktivizovať ľudí k opätovnému vyslovovaniu nedôvery vláde,“ povedala a pripomenula petíciu, ktorú za odvolanie vlády organizuje.  Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona