Hodgkinová získala nobelovku za chémiu ako tretia žena na svete

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 13:32 • 2 min
Hodgkinová získala nobelovku za chémiu ako tretia žena na svete

KÁHIRA/BRATISLAVA - Britská biochemička a priekopníčka metódy röntgenovej mikroštrukturálnej analýzy Dorothy Hodgkinová sa narodila 12. mája pred 105 rokmi.

slovakia

left justify in out

Uznávaná vedkyňa položila základy vede využívajúcej röntgenové lúče na určenie štruktúry molekúl. Vďaka jej výskumom sa podarilo analyzovať molekuly cholesterolu, penicilínu, vitamínu B-12, inzulínu a mnohých ďalších, ktoré znamenali mimoriadny prínos najmä v lekárstve. Oprávnene bola za svoju prácu odmenená radom vyznamenaní a cien, z ktorých najvýznamnejšie bolo udelenie Nobelovej ceny za chémiu v roku 1964.
     

Dorothy Hodgkinová sa narodila 12. mája 1910 v egyptskej Káhire, kde jej otec pracoval v štátnej službe. Od najranejšieho detstva ju uchvacovala príroda, najmä minerály a kryštály. Svojou detskou chemickou súpravou analyzovala nerasty, ktoré našla v okolí. Nádejnú chemičku ovplyvnila i odborná kniha Williama Henryho Bragga (Concerning the Nature of Things, 1925), v ktorej sa písalo o využití röntgenových lúčov pri analýze stavby atómov. Po strednej škole ju síce nadchla archeológia, ale prednosť dostala chémia.
     

Po štúdiách na Somerville College v Oxforde vo Veľkej Británii, kde neskôr učila aj bývalú britskú premiérku Margaret Thatcherovú, sa mladá Hodgkinová naplno vrhla do odhaľovania chemických a fyzikálnych tajomstiev. Skúmala molekuly živočíšnych tkanív a látok, steroly aj inzulín. V rokoch 1932 až 1934 pracovala na viacerých výskumných projektoch v britskom Cambridge. V spolupráci so svojimi kolegami ako prvá vytvorila röntgenovú difrakčnú štúdiu pepsínu, kryštalického proteínu. Ich výsledky jej na tomto poli priniesli veľké uznanie. Po návrate do Oxfordu pôsobila Hodgkinová na jeho pôde ako profesorka, neskôr ako vedúca katedry chémie.
     

Významná biochemička po prvýkrát použila elektronické počítače na uľahčenie výpočtov potrebných na stanovenie štruktúry molekúl. Táto práca jej v roku 1947 zaručila členstvo v britskej Kráľovskej akadémii vied (Royal Society). Objasnila aj štruktúru cholesterolu, penicilínu a vitamínu B-12, ktorý hrá dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek.
     

Za svoje objavy dostala Dorothy Hodgkinová mnoho vedeckých ocenení. Najdôležitejším však bolo udelenie Nobelovej ceny za chémiu, ktorú získala v roku 1964. Stala sa tak treťou ženou na svete (po Márii Curieovej a jej dcére Irene), ktorá cenu za chémiu získala.
     

Do penzie odišla v roku 1977. Neprestala však pôsobiť v mnohých medzinárodných organizáciách, v ktorých sa venovala okrem iného aj rozvoju komunikácie medzi vedcami z oboch strán železnej opony. Kvôli týmto aktivitám jej dlhé roky odopierali vstup do USA. Vstupné vízum do tejto krajiny získala až v roku 1990.
     

Dorothy Hodgkinová, od mladosti zápasiaca s reumatickou artritídou, na ktorú nepôsobilo liečenie, zomrela 29. júla 1994 v anglickom Shipston-on-Stoure.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies