Hodges na Slovensku: Slovensko zatiaľ ide dobrým smerom, ak chcete kvalitnú armádu, musíte do nej investovať

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 14:16 • 2 min
Hodges na Slovensku: Slovensko zatiaľ ide dobrým smerom, ak chcete kvalitnú armádu, musíte do nej investovať

BRATISLAVA - Hlavný veliteľ americkej armády v Európe, generál Ben Hodges dúfa, že nová slovenská vláda dodrží záväzok Slovenska zo summitu Severoatlantickej aliancie vo Walese zvýšiť rozpočet rezortu obrany na 1,6 percenta HDP do roku 2020.

slovakia

left justify in out

Generál, ktorý je na návšteve Slovenska, dnes v Bratislave ocenil "zvýšené úsilie" na modernizáciu slovenskej armády. "Partneri plnia sľuby a Slovensko zatiaľ ide dobrým smerom. Ak však chcete kvalitnú armádu, musíte do nej investovať," vyhlásil.

 

Hodges konštatoval, že len dobre vybavená a pripravená armáda je schopná sa brániť. "V tomto zmenenom bezpečnostnom prostredí máme všetci zodpovednosť brániť vlastných ľudí ako aj ostatné členské krajiny NATO," zdôraznil, pričom za hrozby pre európsky región označil konanie Ruska na Ukrajine, ale aj prebiehajúci sýrsky konflikt.


Hodges zopakoval, že NATO je obranná aliancia za účelom spoločnej obrany voči vonkajšiemu útoku. "NATO však nie je bunker, v ktorom sa len schováte," odkázal generál. Obranyschopnosť každej krajiny a tým aj Aliancie si podľa neho vyžaduje dobre vycvičenú armádu schopnú okamžite zareagovať na prípadnú hrozbu, ale aj slobodnejší pohyb medzinárodných vojenských formácií cez hranice jednotlivých členských štátov NATO.

 

"Potrebujeme akúsi vojenskú schengenskú zónu," povedal Hodges s tým, že pri týchto plánoch bude potrebná aj spolupráca novej slovenskej vlády. "Je to pre vašu vlastnú bezpečnosť," uzavrel Hodges.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies