Hnutie Sme rodina chce zakázať reklamu na spotrebné úvery či pôžičky pred Vianocami

NETKY.SK • 23 November 2017, 11:49 • 2 min
Hnutie Sme rodina chce zakázať reklamu na spotrebné úvery či pôžičky pred Vianocami

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina chce zakázať reklamu na spotrebné úvery, pôžičky a finančné leasingy v čase od 1. novembra do 24. decembra každého roku.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu preto preložili poslanci hnutia novelu zákona o reklame. NR SR o ich návrhu bude rokovať v decembri. Cieľom návrhu zákona je zakázať reklamu v určitom období a tak ochrániť občanov pred neúmerným zadlžovaním sa, ktoré môže viesť k exekúcii a následnému predaju ich osobného majetku. Hnutie chce zaviesť povinnosť, aby reklama na spotrebné úvery, pôžičky a finančné leasingy obsahovala preventívne varovné označenie: „Nesplácanie záväzku môže viesť k exekúcii a následnému predaju Vášho osobného majetku.“

Predkladatelia argumentujú tým, že obchodné spoločnosti - veritelia ponúkajú občanom v čase pred vianočnými sviatkami formou reklamy „výhodné spotrebné úvery, pôžičky a finančné leasingy“. Cieľom týchto obchodných spoločností - veriteľov je v čase od 1. novembra do 24. decembra kalendárneho roku predať podľa hnutia čo najviac svojich produktov vo forme spotrebných úverov, pôžičiek a finančných leasingov a využiť tak finančnú tieseň občanov s cieľom „výhodne“ im poskytnúť finančné prostriedky na pokrytie nákladov súvisiacich s vianočnými sviatkami.

 

Na plnenie tohto cieľa obchodné spoločnosti - veritelia využívajú aj reklamu, ktorou informujú občana o výhodnosti svojej ponuky. Využitím „výhodnej“ ponuky sa mnohí občania Slovenskej republiky môžu dostať podľa predkladateľov do zložitej situácie, ktoré môžu viesť k tomu, že nie sú schopní splácať svoje dlhy za čo im hrozí exekúcia, čo môže mať za následok predaj ich osobného majetku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona