Hnutie Sme rodina chce na Slovensjku uzákoniť lobing

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 10:41 • 2 min
Hnutie Sme rodina chce na Slovensjku uzákoniť lobing

BRATISLAVA – Hnutie Sme rodina chce na Slovensku uzákoniť lobing. Do parlamentu preto hnutie predložilo návrh zákona o lobingu.

slovakia

left justify in out

Podľa hnutia vo viacerých tradičných demokratických krajinách, ako napríklad v Spolkovej republike Nemecko, ale aj v samotných inštitúciách Európskej únie, akými sú Európsky parlament či Európska komisia, je lobovanie legitímne pri ovplyvňovaní rozhodovania držiteľov štátnej moci a je právne regulované. „Lobing je však na Slovensku často spájaný s korupciou a klientelizmom. Sme svedkami každodenných príkladov, ktoré odôvodňujú potrebu vzniku právneho predpisu upravujúceho lobing, ktorý by jasne uviedol na správnu mieru obsah tohto pojmu a urobil tento proces pre občanov transparentným a prehľadným,“ uvádzajú predkladatelia.

Hnutie Sme rodina vychádzalo pri príprave návrhu zákona z úpravy lobingu, ktorá je platná v Spojených štátoch amerických. Lobing a lobistický kontakt, ako ich definuje návrh zákona, predstavujú legitímny spôsob účasti na rozhodovacích procesoch verejnej moci, osobitne na legislatívnom procese. „Je možné povedať, že niektoré oblasti lobingu a lobistických kontaktov, najmä na strane osôb, u ktorých sa lobuje, sú už dnes regulované. Chýba však regulácia na strane tých, ktorí lobing vykonávajú – na strane lobistov,“ uvádzajú poslanci hnutia Sme rodina v predkladacej správe k návrhu.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je preto ustanoviť právnu reguláciu lobingu, práva a povinnosti lobistov a verejných činiteľov, ako aj zabezpečiť transparentnosť lobingových aktivít. Lobing ako živnosť bude regulovaný aj v rámci platných ustanovení živnostenského zákona.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona