Hnutie PS: Zrušte drakonické tresty za marihuanu!

NETKY.SK • 23 September 2021, 13:10 • 2 min
Hnutie PS: Zrušte drakonické tresty za marihuanu!

BRATISLAVA - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko spustilo petíciu s piatimi požiadavkami. Okrem dekriminalizácie žiadajú dostupné voľnočasové aktivity pre mladých i dostupnú sociálnu a psychologickú pomoc.

slovakia

left justify in out

PS vyzýva vládnu koalíciu, aby do konca októbra navrhla dekriminalizáciu marihuany. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek pôsobiaci v PS hovorí, že by taký zákon v parlamente podporil, ak by bol dobre pripravený. Ak koalícia zákon nepredloží, chce podať vlastný návrh.

 

Možno vás zaujme: Hlava štátu dnes omilostila dve ženy a jedného muža. Previnilcovi skrátila trest až o osem rokov

 

 

Hnutie tiež spustilo petíciu s piatimi požiadavkami. Okrem dekriminalizácie žiadajú dostupné voľnočasové aktivity pre mladých i dostupnú sociálnu a psychologickú pomoc. "Proti zneužívaniu drog sa musí bojovať oveľa inteligentnejšie ako absurdnými sadzbami," povedal Valášek na štvrtkovej tlačovej konferencii pred parlamentom. Dodal, že koalícia už chystá návrhy, preto nechce zatiaľ vlastnú verziu legislatívy predkladať. V prípade neschválenia jeho návrhu by sa totiž o téme nemohlo podľa rokovacieho poriadku rokovať pol roka. "Podporíme rozumný návrh koalície, len ten musí naozaj prísť."

 

img

 

Prečítajte si: Hnutie PS vyhlásilo zber podpisov za dekriminalizáciu marihuany

 

Podpredseda PS a europoslanec Michal Šimečka hovorí, že vo väzení sedia desiatky ľudí, ktorí užívali či pestovali pár rastlín marihuany, alebo si vo svojom voľnom čase dali  joint  a hrozia im vyššie tresty ako za masívnu korupciu. Hnutie poukázalo na prípad človeka, ktorému hrozí 25 rokov a prepadnutie majetku, lebo vyrábal z marihuany liečivé maste.

 

Možno vás zaujme: Petíciu za dekriminalizáciu marihuany behom dvoch dní podpísalo sedemtisíc ľudí

 

Medzi požiadavkami petície má PS napríklad to, aby mali mladí ľudia dostupné športové či kultúrne aktivity. Žiadajú aj sociálnu a psychologickú pomoc dostupnú v každom okresnom meste. Chcú tiež povoliť pestovanie piatich rastlín pre osobnú spotrebu, aby sa odstavila časť nelegálneho obchodu.

 

img

 

Žiadajú povoliť aj používanie marihuany na lekárske účely, keďže na množstvo diagnóz vie podľa PS marihuana ako doplnková liečba pomôcť. Pod petíciu sa im podpísalo vyše 21 000 občanov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies