Hnutie PS vyhlásilo zber podpisov za dekriminalizáciu marihuany

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 11:41 • 2 min
Hnutie PS vyhlásilo zber podpisov za dekriminalizáciu marihuany

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko začalo zbierať podpisy. Vyhlásilo petíciu, ktorou žiada Národnú radu a vládu SR o dekriminalizáciu marihuany na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Petíciu s piatimi konkrétnymi požiadavkami predstavili europoslanci a podpredsedovia hnutia Michal Šimečka a Martin Hojsík.

 

img

 

Prečítajte si: ROZHOVOR: Ako vznikol nápad založenia slovenského eshopu s CBD produktmi?

 

"Je najvyšší čas, aby náš štát prestal ničiť životy ľudí len preto, že si niekde zapália joint, alebo použijú marihuanu kvôli svojmu zdravotnému stavu. Žiadame tiež, aby štát umožnil dospelým občanom pestovanie piatich rastlín výhradne pre osobnú spotrebu, a povolil jej užívanie na lekársky predpis po nákupe v lekárni," uviedli na sociálnej sieti.

 

img

 

Namiesto kriminalizácie užívateľov navrhujú prístup, ktorý sa osvedčil i v zahraničí. "Islandský model, zameraný na prevenciu, vzdelávanie a dostupnosť zdravých športových a kultúrnych aktivít pre mladých. A dostupnosť sociálno-psychologických služieb v každom okresnom meste, ktoré občanom sprístupnia záchrannú sieť a odbornú pomoc pri riešení ich problémov, aby k zneužívaniu drog nemuselo dochádzať," dodali.

 

Možno vás zaujme: Objavila sa nová práca snov! Zaplatia vám za ležanie v posteli

 

Europoslanci zdôraznili, že ich návrh vychádza z úspešných drogových politík, ktoré odporúčajú odborníci a fungujú vo viacerých európskych krajinách. Cieľom petície je podľa PS dosiahnuť zmenu drogovej politiky na Slovensku, a tým aj menej zničených ľudských osudov, zdravšiu mladú populáciu a nižšiu záťaž pre štátny rozpočet. „Kým ročné náklady na väznenie jednej osoby na Slovensku tvoria podľa medzinárodných odhadov 15 950 eur, sociálna starostlivosť a liečba pre toho istého človeka by stáli ročne iba 2 740 eur," dodalo PS.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies