Hnutie piatich hviezd a Liga sa dohodli na koaličnom programe

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 08:47 • 2 min
Hnutie piatich hviezd a Liga sa dohodli na koaličnom programe

BRATISLAVA - Talianske Hnutie piatich hviezd, ktoré zvíťazilo v marcových parlamentných voľbách, sa dohodlo na koaličnom programe s nacionalistickou stranou Liga.

slovakia

left justify in out

V nedeľu to oznámil predseda populistického hnutia Luigi di Maio. Ako uviedol, s Ligou ešte rokujú o tom, kto potenciálnu koalíciu povedie, bol to však podľa neho "produktívny deň". Di Maio zároveň dodal, že nový premiér nebude technokratickou figúrkou.

Nedeľa bola konečným termínom, ktorý stranám stanovil prezident Sergio Mattarella na ukončenie patovej situácie po voľbách. Od parlamentných volieb, ktoré sa konali 4. marca, sa uskutočnilo niekoľko rokovaní o zostavení vlády, zatiaľ sa však nepodarilo nájsť vhodnú kombináciu strán, ktoré by spolu vedeli ísť do vlády.

Ako najsilnejší subjekt z parlamentných volieb vzišlo Hnutie piatich hviezd, no ak sa výsledok posudzuje podľa predvolebných koalícií, je víťazom pravicová koalícia, v ktorej figurujú Forza Italia, Liga a krajne pravicová strana Bratia Talianska. Na treťom mieste za pravicovou koalíciou a Hnutím piatich hviezd skončila stredoľavá koalícia, v ktorej dominuje aktuálne vládnuca Demokratická strana.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona