Hnutie OĽANO plánuje zastaviť proces asimilácie Slovákov v zahraničí. Napríklad zrušením zákazu dvojitého občianstva

NETKY.SK • 5 Júl 2021, 14:22 • 2 min
Hnutie OĽANO plánuje zastaviť proces asimilácie Slovákov v zahraničí. Napríklad zrušením zákazu dvojitého občianstva

BRATISLAVA - Vládna strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti plánuje zastaviť proces asimilácie Slovákov v zahraničí podporou výučby slovenčiny v zahraničí, či zrušením zákazu dvojitého občianstva.

slovakia

left justify in out

Priblížil predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady a poslanec hnutia OĽaNO Milan Vetrák pri príležitosti dňa Slovákov žijúcich v zahraničí. Dodal, že poslanci Národnej rady z hnutia OĽaNO a Ministerstvo kultúry SR v súčasnosti spolupracujú na vybudovaní Múzea a Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Bratislave. Jeho stanovisko poskytol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia OĽaNO. 

 

img

 

Prečítajte si: Snahy skracovať dĺžku volebného obdobia parlamentu sú podľa Dostála nelegitímne, Remišová sa referenda nezúčastní

Dojčan tiež priblížil, že počet Slovákov v zahraničí klesol za takmer 30 rokov o viac ako milión osôb. Vetrák podotkol, že tento proces asimilácie chcú zastaviť. „K takým opatreniam patrí podpora vzdelávania v slovenskom jazyku v zahraničí, podpora vedecko-výskumných projektov, lektorátov, osvetovej a duchovnej činnosti, zvýšenie počtu vysokoškolských štipendií na Slovensku, zvýšenie finančnej podpory prostredníctvom dotácií, moderná návratová politika, zrušenie zákazu dvojitého občianstva, elektronické voľby zo zahraničia, či nový zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí a nová koncepcia starostlivosti štátu o nich,“ zdôraznil Vetrák.

 

Dojč dodal, že Slováci pracujúci, či študujúci v zahraničí majú pre domovský štát obrovský potenciál. Napríklad z hospodárskeho hľadiska podľa údajov Svetovej banky predstavujú remitencie, teda peniaze, ktoré Slováci posielajú zo zahraničia svojim rodinám, asi dve percentá HDP, čo je zhruba dve miliardy eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič: Je jednoznačným právom ľudí, aby sa vyjadrili v referende

 

img

Prínos slovenských zahraničných komunít vyzdvihla aj ministerka kultúry SR Natália Milanová. Ocenila, že mnohí z nich slovenskú kultúru šíria a reprezentujú aj mimo Slovenska. Aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš poďakoval zahraničným Slovákom, ktorí nezabúdajú na svoje korene a naďalej sa o osud svojej vlasti zaujímajú. „My sme však občanom sľúbili nielen nástup právneho štátu, ale aj hĺbkovú modernizáciu hospodárstva a verejných služieb, na čo je pripravených niekoľko veľkých investičných schém. K tejto rekonštrukcii štátu pozývame aj našich zahraničných Slovákov, ktorých skúsenosti a zručnosti sú naozaj často neoceniteľné,“ dodal.

Deň Slovákov žijúcich v zahraničí si Slovensko 5. júla pripomína od roku 1993, teda od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies