Hnutie NOVA kritizuje novelu zákona o vode

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:16 • 2 min
Hnutie NOVA kritizuje novelu zákona o vode

BRATISLAVA - Do parlamentu smeruje zákon, ktorý umožní úzkym záujmových skupinám zarábať na predaji slovenskej vody do zahraničia, tvrdí hnutie NOVA.

slovakia

left justify in out

„Riziko je netransparentnosť konania pri prideľovaní licencií. Hrozí, že na slovenskej vode zbohatnú len úzke záujmové skupiny,“ povedal na brífingu nezaradený poslanec NR SR a člen hnutia NOVA Martin Chren.

 

Najproblémovejší je podľa hnutia paragraf o tom, ako môže firma alebo fyzická osoba získať licenciu na prevod vody – teda slovenskú vodu potrubím presúvať za hranice, kde ju bude predávať. Podľa Chrena je zákon napísaný tak, že každý, kto bude mať záujem o túto činnosť, musí splniť veľa technických podmienok. Ich splnenie preukáže orgánu vodného hospodárstva, ktoré ich pošle na ministerstvo životného prostredia. „A tu nastáva prvý problém, ministerstvo preruší konanie na 90 dní bezdôvodne, kde zostáva priestor na netransparentné konania a posúva žiadosť na rozhodnutie vlády opäť bez časových či iných kritérií,“ vravel Chren s tým, že na konci celého procesu ešte musí ministerstvo uzavrieť zmluvu s poskytovateľom. „Vytvoril sa priestor na to, aby predávať slovenskú vodu do zahraničia mohli len vybrané a spriatelené subjekty orgánu ministerstva, ktoré sa dokážu dohodnúť,“ uviedol. 

 

Podľa hnutia NOVA by mali mať prospech z prípadného predaja našej vody do zahraničia slovenskí občania. „Mal by na tom zarábať štát a nie súkromné firmy, ktoré si vybavia v netransparentnom procese licenciu,“ vyjadril sa Chren. V prípade udeľovania licencií na prevod vody by podľa NOVA bolo najlepšie zaviesť prvky trhovej súťaže. „Budeme sa snažiť zabrániť prijatiu tohto zákona, a pokiaľ bude prijatý, urobíme všetko preto, aby bol zrušený, zvážime možnú ústavnosť,“ uviedol šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. 

 

Vláda na minulotýždňovom rokovaní schválila novelu zákona o vodách z dielne ministerstva životného prostredia. Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela okrem iného zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na desať rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. Ak návrh schváli parlament, účinnosť nadobudne 1. októbra 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies