Hnutie Hamas vyhlásilo na dnes "deň hnevu"

NETKY.SK • 30 September 2016, 10:36 • 2 min
Hnutie Hamas vyhlásilo na dnes "deň hnevu"

JERUZALEM - Islamistické hnutie Hamas vyhlásilo na dnes v Predjordánsku a Jeruzaleme deň hnevu, aby si tak pripomenulo prvé výročie začiatku tzv. jeruzalemskej intifády, "intifády al-Kuds".

slovakia

left justify in out

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory. Tieto obavy však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel majú židia právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam.


Palestínske útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si doteraz vyžiadali životy 40 Izraelčanov. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 215 Palestínčanov – väčšina z nich boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri zrážkach s izraelskými vojakmi.


Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.

 

Hání Masrí, politický analytik sídliaci v Ramalláhu, pre agentúru Sinchua uviedol, že súčasná vlna násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi je "menej než intifáda a viac ako ľudová vzbura".


Tvrdí, že "palestínska reakcia na izraelskú politiku bola spontánna a protest nemá vodcu. Nemá cieľ. Nie je dobre organizovaný a nemá finančnú podporu".


Uviedol tiež, že súčasná vlna násilností sa odlišuje od predchádzajúcich dvoch intifád. Poukázal na to, že samotní Palestínčania majú rôzne názory na to, ako ju vlastne volať.


Hlavnou prekážkou toho, aby násilnosti prerástli do tretej intifády, je podľa Masrího postoj palestínskeho vedenia, ktoré nechce ísť do vážnej konfrontácie s Izraelom. "Palestínske vedenie si zvolilo, že bude tlačiť svetových lídrov k mierovým rokovaniam," uviedol politológ.

 

S názorom, že vlna útokov nie je organizovaná, ale je dielom jednotlivcov, súhlasí aj iný palestínsky analytik, Sámí Šabíb. Dodal, že prameňom útokov je hnev Palestínčanov a ich bezmocnosť. Upozornil, že opatrenia, ktoré prijíma Izrael, môžu hnev Palestínčanov vystupňovať.


Politický analytik Ašraf Adžramí, ktorý v minulosti zastával funkciu ministra v palestínskej vláde, upozornil, že súčasné politické vákuum "by mohlo otvoriť dvere ďalšiemu násiliu".


Izrael prehráva, pretože sa odmieta chopiť príležitosti a rozhodnúť sa pre realistický politický proces, ktorý povedie k vzniku dvoch štátov. Rovnako je však na tom Palestínska samospráva, pretože neodvádza dobrú prácu, aby prilákala pozornosť sveta, aby zasiahol, uviedol Adžramí. Kritizoval aj pretrvávajúci rozkol v tábore Palestínčanov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies