Hnutie Greenpeace protestovalo proti Shell-u počas VC Belgicka

NETKY.SK • 25 August 2013, 16:00 • 2 min
Hnutie Greenpeace protestovalo proti Shell-u počas VC Belgicka

SPA-FRANCORCHAMPS - Shell je sponzorom okruhu v Spa i dlhoročným partnerom tímu F1 Ferrari.

slovakia

left justify in out

Aktivisti hnutia Greenpeace sa postarali o rozruch počas nedeľňajšej Veľkej ceny Belgicka monopostov formuly 1 na okruhu v Spa-Francorchamps. Podľa agentúry Reuters vnikli tesne pred štartom pretekov na strechu hlavnej tribúny, kde rozprestreli transparent, ktorým protestovali voči aktivitám spoločnosti Shell v Arktíde.

"Arktická ropa? Shell, nie!" znel nápis na transparente, ktorí členovia Greenpeace zvesili zo strechy priamo oproti VIP-tribúne v momente, keď sa jazdci a tímy pripravovali na hlavnej rovinke na štart pretekov. Tie sa začali podľa plánu a neboli incidentom nijako ináč narušené.

Polícia musela použiť zdvižnú plošinu, aby sa dostala k protestantom. Okrem toho krúžili ďalší aktivisti nad okruhom na závesných padákoch, pričom za sebou niesli protestné transparenty. Zábery z incidentu sa nedostali na televízne obrazovky, fotografie aktivistov sa však okamžite objavili na sociálnych sieťach.

Shell je sponzorom okruhu v Spa i dlhoročným partnerom tímu F1 Ferrari. Greenpeace sa už dlhšiu dobu snaží dosiahnuť zastavenie ťažby ropy v Arktíde. Spoločnosť Shell už dávnejšie oznámila, že sa tento rok nebude pokúšať pokračovať v ťažobných prácach v arktických vodách, zároveň však ohlásila plány na vyslanie lodí na prieskum ropných ložísk v Čukotskom a Beaufortovom mori. Podľa amerického geologického výskumu sa v Arktíde nachádza 13 percent zatiaľ neobjavených zásob svetovej ropy a 30 percent zemného plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies