Hnev v šiitských oblastiach po poprave moslimov rastie, ľudia protestujú každú noc

NETKY.SK • 7 Január 2016, 11:27 • 2 min
Hnev v šiitských oblastiach po poprave moslimov rastie, ľudia protestujú každú noc

RIJÁD - Od sobotňajšej popravy štyroch šiitských moslimov v prevažne sunnitskej Saudskej Arábii, vrátane významného duchovného Nimra an-Nimra, pochodujú každú noc ulicami miest na protest proti tomuto kroku státisíce príslušníkov šiitskej menšiny. Hnev saudskoarabských demonštrantov je predzvesťou väčších nepokojov, napísala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Poprava opozičného šiitského klerika an-Nimra vyvolala medzinárodnú krízu, keďže nahnevane reagoval šiitský Irán aj jeho spojenci. Poprava však vyvolala nepokoje i v klerikovom domovskom okrese Katíf vo Východnej provincii na ropu bohatého Saudskoarabského kráľovstva. Mnohí tamojší obyvatelia pokladajú jeho smrť za nespravodlivú.

 

"Ľudia sú nahnevaní. A sú prekvapení, pretože v minulých mesiacoch prišli pozitívne signály, že tieto popravy nebudú vykonané. Ľudia počúvajú jeho prejavy a neexistuje nijaký priamy dôkaz, že bol násilný," uviedol telefonicky pre Reuters vodca šiitskej komunity v Katífe.

 

Protesty v Katífe - takmer úplne šiitskom okrese s približne miliónom obyvateľov - boli väčšinou pokojné, hoci došlo aj k streľbe s obeťami na životoch a ozbrojených útokom na obrnené vozidlá bezpečnostných síl.

 

Katíf sa nachádza v blízkosti veľkých ropných zariadení a mnohí jeho obyvatelia pracujú pre tamojšiu štátnu energetickú spoločnosť Saudi Aramco. Násilnosti neviedli v minulosti k útokom na ropný priemysel, ale v utorok neskoro večer podpálili po proteste autobus, ktorý využíva Aramco na prepravu zamestnancov.

 

Záznam zachytávajúci pochodujúcich, ako skandujú "Preč so Saúdovcami!" a ďalšie protivládne heslá, sa šíri sociálnymi médiami spolu s videoklipmi, na ktorých je vidieť streľbu na obrnené vozidlá.

"Poslednú noc som streľbu nepočul, ale bolo ju veľa počuť v predchádzajúce dve noci," povedal agentúre Reuters do telefónu obyvateľ Awámíje, domovskej dediny duchovného an-Nimra. Saudská Arábia povoľuje návštevu okresu zahraničným spravodajským médiám vrátane Reutersu iba v prípade, ak ich sprevádzajú vládni predstavitelia. Zdôvodňuje to tým, že chce zaistiť novinárom bezpečnosť.

 

Protesty - i občasné útoky na políciu - sa podľa miestnych obyvateľov môžu vystupňovať, ale zrejme to závisí od prístupu vlády: či budú jej bezpečnostné sily pokračovať v tichej politike umožňovania pokojných protestov až do ich prirodzeného zániku, alebo protesty násilím potlačia.

 

Podporovatelia vlády tvrdia, že situácia závisí skôr od toho, či Teherán využije kontakty na miestnych saudskoarabských aktivistov, aby podnikali útoky ako odvetu za popravu duchovného an-Nimra a za prerušenie diplomatických vzťahov Rijádu s Teheránom. Irán a mnohí obyvatelia Katífu však tvrdia, že takíto aktivisti vôbec neexistujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies