Hluk z lodnej dopravy môže tuleňom spôsobiť dočasnú stratu sluchu

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 13:27 • 2 min
Hluk z lodnej dopravy môže tuleňom spôsobiť dočasnú stratu sluchu

BRATISLAVA - Hluk spôsobený lodnou dopravou môže viesť u tuleňov až k dočasnej strate sluchu. Tvrdia to vedci z univerzity v St. Andrews, ktorí toto zistenie publikovali v časopise Journal of Applied Ecology.

slovakia

left justify in out

Tulene žijúce na najrušnejších dopravných trasách pritom prirovnali k ľuďom, ktorí žijú v hlučných mestách. Podľa ekologičky Esther Jones môže hluk ovplyvniť hľadanie potravy alebo komunikáciu medzi morskými cicavcami ako sú veľryby, delfíny alebo tulene.

 

"Rovnako ako ľudia, ktorí žijú v rušných a hlučných mestách, niektoré tulene obývajú miesta, kde je vďaka lodiam veľa hluku. Vo Veľkej Británii sú niektoré z najrušnejších trás na svete a hluk pod vodou uplynulých 30 rokov postupne narastal," vyjadrila sa Esther Jones pre BBC.

Vedci z univerzity St. Andrews tiež vytvorili mapu, ktorá ukazuje úroveň rizika hluku z lodnej dopravy najmä pre tulene fúzaté a tulene obyčajné. "Táto situácia sa týka predovšetkým tuleňov obyčajných, ktorých počet v niektorých regiónoch klesá, pretože polovica oblastí kde žijú, je vystavená vysokému riziku hluku z lodí. Najvyššie riziko bolo v okruhu 50 kilometrov od pobrežia a práve toto môže mať vplyv na tulene obyčajné, pretože zvyčajne zostávajú blízko pevniny," dodala ekologička.

Tím vedcov skúmal úroveň hluku pod vodnou hladinou na 28 jedincoch, pričom až pre 20 z nich bola úroveň hluku taká vysoká, že im mohla spôsobiť dočasné poškodenie sluchu. Nenašli však dôkazy o takom hluku, aby im sluch poškodil natrvalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies