Hluk v bytovom dome možno znížiť izoláciou steny

NETKY.SK • 22 August 2011, 13:01 • 2 min
Hluk v bytovom dome možno znížiť izoláciou steny

Hluk v bytovom dome možno znížiť izoláciou steny

slovakia

left justify in out

img

Užívateľom bytových domov môže znepríjemňovať život hluk z okolitých bytov. Rušivým faktorom v obytnom priestore môže byť akýkoľvek zvuk, ktorý narúša náš osobný alebo spoločenský život. Za hluk bývajú považované už zvuky na úrovni 45 až 55 decibelov, čo predstavuje napríklad úroveň šumu vody prechádzajúcej potrubím alebo hučanie pracieho bubna práčky. Všetky tieto "hluky" sa zo susedného bytu šíria rovnako – vlnením vzduchom a keď narazia na pevnú prekážku, jemne rozvibrujú aj jej častice a časť vĺn cez ňu prenikne.
      Mnohí pokladajú za dôvod nadmerného prenikania zvukov z iných miestností príliš tenké steny. Nepriezvučnosť jednoplášťovej steny je určená hlavne jej plošnou hmotnosťou. To znamená, že čím je stena "ťažšia", tým je vzduchová nepriezvučnosť väčšia. Keby sa však plošná hmotnosť a teda aj hrúbka betónových či tehlových stien zdvojnásobila, nepriezvučnosť sa zvýši len o šesť decibelov za cenu nadmerného preťaženia stavby.
       V snahe odhlučniť byt sa preto odporúča využiť na stenu zvukovú izoláciu. "Vrstva aplikovaná len na priečku susediacu s vedľajším bytom však nepostačí. Vzduchom šírený zvuk od susedov môže rozvibrovať aj iné múry, nielen deliacu priečku. Energia sa potom šíri celou konštrukciou a je vyslaná do cieľovej miestnosti inou priečkou, podlahou alebo stropom," upozornil pre TASR Miroslav Zliechovec z Knauf Insulation.
      Ak chce majiteľ bytu zvýšiť nepriezvučnosť obvodových stien a stropov bytu, mal by ich opatriť vrstvou, ktorá dôkladne pohlcuje zvuk. Jednou z možností je predsadenie, respektíve zavesenie obkladu zo sadrokartónu. Najvýkonnejším zvukovým izolantom je minerálna vlna. "Dôležité je, aby zvuková izolácia vypĺňala celú plochu konštrukcie bez medzier. Pružnosť a stlačiteľnosť sklenených vlákien zaisťuje dokonalé vyplnenie priestoru dutiny a tesný styk susedných dosiek. Izolácia zo sklenej minerálnej vlny má veľmi vysokú pohltivosť zvuku," vysvetlil Zliechovec.
      Na zvukovú izoláciu podlahy môže byť vhodným riešením plávajúci poter, ktorý spolu so zvukovou izoláciou zabraňuje prieniku kročajového hluku do stropu pod ním a súčasne tlmí zvuk, ktorý sa šíri vzduchom. Prerušenie všetkých akustických mostov a zabránenie šíreniu kročajového hluku môžeme docieliť aj doskami z minerálnych vlákien. "Izolačné materiály na báze čadičových vlákien, ktoré majú dostatočnú dynamickú tuhosť, dobre znášajú zaťaženia a zároveň vďaka vláknitej štruktúre pohlcujú dopadajúci zvuk," uzavrel Zliechovec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies