Hlodavce vedia v zime auto úplne znefunkčniť

NETKY.SK • 22 Október 2015, 09:38 • 2 min
Hlodavce vedia v zime auto úplne znefunkčniť

BRATISLAVA - V rámci prípravy auta na zimu by sa nemalo zabudnúť ani na ochranu káblov. Ak auto nie je v garáži, mala by sa ich ochrane venovať zvýšená pozornosť, aby ich kuny a ďalšie hlodavce neprehrýzli.

slovakia

left justify in out

Prezutie zimných pneumatík, kontrola geometrie a prípadne vyváženie kolies, kontrola a doplnenie kvapalín, popri nemrznúcej zmesi hlavne kontrola chladiacej zmesi, kontrola bŕzd, stieračov či osvetlenia, vrátane hmloviek, a tiež obstaranie si funkčnej škrabky na sklo a metličky. Aj to sú základné rady pri príprave auta na zimu, ktorými sa mnohí motoristi v týchto dňoch začali riadiť. No nemalo by ostať len pri nich.

 

"V zime si treba dať pozor aj na ďalšiu hrozbu, ktorá je rovnako nebezpečná pre funkčnosť auta, a to rozhryzené káble od hlodavcov. Ak vám v zime auto nenaštartuje a akumulátor nie je vybitý, ani štartér zamrznutý, je možné, že pod kapotou auta s hrôzou zistíte práve ničivú prítomnosť hlodavcov. Prehryzenie kábla, ktoré znefunkční naštartovanie auta, nie je to najhoršie nebezpečenstvo, ktoré hrozí. Hlodavce vedia ohlodať izoláciu z elektrickej kabeláže auta do takej miery, že môže ľahko dôjsť ku skratu a auto sa vznieti," upozorňuje na riziká Martina Gaislová, konateľka Würth Slovensko.

 

Najlepšia ochrana je určite mať auto zaparkované v uzavretej garáži. Ak je auto zaparkované pod holým nebom, kde hrozí prítomnosť hlodavcov, možností je tiež niekoľko. Najúčinnejšie sú ochranné spreje. Takýto sprej obsahuje špeciálne látky horkej príchute, po ktorých kuna na určitý čas stratí chuťový zmysel. Sprej umožňuje vyhnúť sa prípadným drahým opravám na kabeláži.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies