Hlinovo zlacnenie exekučných konaní podporujú aj exekútori

NETKY.SK • 26 August 2014, 08:44 • 2 min
Hlinovo zlacnenie exekučných konaní podporujú aj exekútori

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov (SKE) víta myšlienku oslobodiť trovy exekúcie od dane z pridanej hodnoty, ako to navrhuje nezaradený poslanec Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

„Oslobodenie trov exekúcie od dane z pridanej hodnoty znamená výrazné zlacnenie exekúcie. Daň z pridanej hodnoty dnes predstavuje pre dlžníka ďalšiu sankciu zo strany štátu,“ povedal prezident SKE Miroslav Paller.

 

Hlina do parlamentu opakovane predložil návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorou chce zlacniť exekučné konania pre dlžníkov. Chce ňou oslobodiť súdnych exekútorov od dane z pridanej hodnoty, ale len v prípadoch, keď vykonávajú exekúciu voči fyzickej osobe, ktorá nie je podnikateľom. „Slovenská komora exekútorov presadzuje oslobodenie exekúcie od dane z pridanej hodnoty vo všetkých prípadoch. Daň z pridanej hodnoty na exekučné trovy si totiž nemôžu spätne uplatniť od štátu ani platcovia tejto dane, teda niektorí podnikatelia či firmy. Navyše, exekútori by v prípade schválenia predloženého návrhu museli zrejme viesť osobitné účtovníctvo pre platcov DPH a osobitné pre neplatcov, čo by ich neúmerne zaťažilo,“ vysvetlil Paller. Režim oslobodenia od DPH, za ktorý sa prihovára Slovenská komora exekútorov, funguje úspešne napríklad u súdnych znalcov. 

 

Novelou sa parlament bude zaoberať na septembrovej schôdzi. Hlina ju po prvý raz predložil do Národnej rady SR v máji, po prerokovaní ju stiahol a predložil opäť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona