Hlina: Živnostníci majú dostať ďalšiu morovú ranu

NETKY.SK • 3 Február 2015, 14:40 • 2 min
Hlina: Živnostníci majú dostať ďalšiu morovú ranu

BRATISLAVA - Živnostníci majú dostať ďalšiu morovú ranu, ktorú im prináša vládna novela zákona o zdravotnom poistení. Vyhlásil to dnes opozičný poslanec Alojz Hlina (nezaradený), ktorému sa nepáči navrhovaná zmena pri preddavkoch na zdravotné poistenie. O vládnej novele začne parlament diskutovať vo štvrtok (5.2.).

slovakia

left justify in out

"Doteraz platilo, že živnostník bol zdravotnou poisťovňou evidovaný ako dlžník vtedy, ak sa omeškal so zaplatením preddavkov tri mesiace. Teraz má byť dlžníkom, ak sa omešká tri mesiace alebo dlžná suma dosiahne 100 eur," upozornil Hlina s tým, že takýto dlžník má nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Keďže minimálne preddavky na zdravotné poistenie presahujú 57 eur, živnostník sa môže stať dlžníkom už po dvoch mesiacoch omeškania, prípadne už po prvom mesiaci, ak má preddavky vyššie.

 

"Je to drakonické, nenáležité a nezodpovedá to realite. Trojmesačná lehota mala svoje opodstatnenie. Keď som telefonoval na ministerstvo zdravotníctva, boli prekvapení, že to v tej novele vôbec je. Podľa mňa ide o čistý lobing zdravotných poisťovní, ktoré takto strašia poistencov. Vyjadrujem zásadný nesúhlas s touto zmenou," dodal Hlina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies