Hlina: Za župana budem kandidovať aby opozícia nestratila svoj vplyv v BSK

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 12:35 • 2 min
Hlina: Za župana budem kandidovať aby opozícia nestratila svoj vplyv v BSK

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina bude kandidovať na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) aby si ľudia uvedomili dôležitosť funkcie župana. Tá podľa neho neznamená len správu škôl a domovov pre seniorov.

slovakia

left justify in out

"Naozaj župan má veľké možnosti v rámci platného a existujúceho zákona," povedal dnes Hlina na tlačovom brífingu pred budovou parlamentu v Bratislave.

V rámci rozloženia politických síl podľa Hlinu hrozí, že opozícia stratí vplyv v BSK čo spôsobí zlé vyváženie moci v krajine. Aby neohrozil pozíciu opozície, je Hlina pripravený odstúpiť ak by hrozilo, že v prvom kole vyhrá kandidátka strany Smer-SD Monika Flašíková-Beňová a Hlinove preferencie by boli dlhodobo horšie ako Pavla Freša, ktorý ide do volieb za SDKÚ-DS.

Hlina má rovnako premyslený postup pre prípad, že na poslaneckej kandidátke SDKÚ-DS bude kandidovať súčasný podpredseda BSK Ivo Nesrovnal, ktorý podľa neho nemá právo pokračovať v akejkoľvek politickej kariére kvôli výrokom na mestskom zastupiteľstve. "Hovoria o tom čo si naozaj títo ľudia myslia ako aj konajú a on to dokonca predniesol verejne, že súťaž nie je potrebná nakoľko niektorí ľudia sú elita," uviedol Hlina a dodal, že v prípade Nesrovnalovej kandidatúry SDKÚ-DS nepodporí.

V rámci svojho volebného programu sa chce Hlina zamerať okrem iného na zákon o samospráve vyšších územných celkov, ktorý hovorí o tom, že referendum o dôležitých otázkach môže byť vyhlásené len ak o to petíciou požiada aspoň 30 % oprávnených voličov. V prípade Bratislavy to znamená okolo 170.000 podpisov, čo je podľa Hlinu neprimerane veľa. "Je to nefér voči občanom, je to nefér voči ľuďom," upozornil Hlina, ktorý za ďalšiu tému svojej kampane označil aj zlý stav cestných komunikácií v BSK.

Hlinovou súperkou vo voľbách bude aj Monika Flašíková-Beňová, ktorej kandidatúru oznámil začiatkom apríla predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý ju označil za víťaznú nomináciu. "Je veľmi aktívna aj v Európskom parlamente, na pôde ktorého zaznamenala výrazné úspechy v prospech Slovenska. So svojimi politickými skúsenosťami môže dať BSK iný rozmer a nové vízie. BSK potrebuje iný štýl riadenia," uviedol.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia na jeseň tohto roku, hovorí sa o 16. novembri. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) termín volieb ešte neurčil. V BSK by sa mal proti Flašíkovej-Beňovej postaviť okrem Hlinu aj kandidát pravice, ktorým by mal byť súčasný šéf kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Kandidatúru zatiaľ neoznámil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies