Hlina: Z KDH sa dá postaviť moderná konzervatívna strana ľudového typu

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 13:23 • 2 min
Hlina: Z KDH sa dá postaviť moderná konzervatívna strana ľudového typu

BRATISLAVA - Na kresťanských základoch KDH sa dá postaviť moderná konzervatívna strana ľudového typu. To je vízia exposlanca Národnej rady SR Alojza Hlinu, ktorý dnes oficiálne ohlásil kandidatúru na predsedu mimoparlamentného KDH na júnovom sneme.

slovakia

left justify in out

On sám je presvedčený, že dopyt po takejto strane na Slovensku bude. "Ak sme sa po voľbách v marci zobudili do zvláštneho rána, kde sme zrušili politologickú mapu, v zásade nemáme štandardné politické strany a už vôbec nie konzervatívne. Tak ja verím, že po určitom čase, keď sa ľudia nabažia neštandardu, niektorí budú chcieť voliť konzervatívcov a my tam vtedy musíme stáť," povedal Hlina na tlačovej konferencii pred budovou Národnej rady SR.

 

Za kľúčový moment politického zápasu preto považuje, aby predstavitelia KDH predstavili zodpovednú ponuku s tým, že sú konzervatívci a nie predajňa s rozličným tovarom. "My sme konzervatívci, plnohodnotní, plnokrvní, od rána do večera. Keď vyšleme tento signál, KDH sa vráti na politickú mapu a do parlamentu," povedal.

 

Moderná konzervatívna strana podľa Hlinu chráni, čo je normálne a zlepšuje to, čo funguje. "Potom si vyberieme témy, ktorým sa budeme plnohodnotne venovať. V parlamente je dosť strán, ktoré budú zabezpečovať svetový mier. My nie, my budeme chcieť ľuďom doniesť výsledky v troch či štyroch témach," avizoval Hlina s tým, že pôjde napríklad o témy úžerníctva, nebankoviek, poľnohospodárstva, chlebové či sociálne témy, ale aj rómsky problém.

 

Hlina prešiel 25 okresných snemov KDH, čo bolo podľa jeho slov na hranici fyzických možností. "Môžem povedať, že moja kandidatúra je oprávnená, spätná väzba je dobrá. Mám aj formálnu podporu okresov z Oravy, z časti Bratislavy, ale aj z východného Slovenska," menoval Hlina. Zároveň priznal, že podporu krajských predsedov KDH nemá.

 

Zároveň tvrdí, že v KDH cíti určité napätie medzi starými a mladými straníkmi. "Chcem vyslať symbolický signál, že nebudeme posilňovať tú tenziu, ale naopak, budeme ju tlmiť. Preto sú za mnou ľudia, ktorí sú v KDH od začiatku, ale aj mladí šikovní ľudia," povedal.

 

Hlina odmietol, že by svoju kandidatúru staval na hranu, že ak sa nestane predsedom, z hnutia odíde. Koho by si v prípade víťazstva želal vo svojom tíme, chce oznámiť týždeň pred snemom. "KDH je jedna z posledných poctivých strán na Slovensku, kde sa voľby predsedu konajú po poctivej súťaži, zdravej diskusii, po hľadaní vízií. Bude to slobodné rozhodnutie 390 delegátov," dodal.

 

O post predsedu KDH majú zatiaľ záujem aj Eleonóra Porubcová a Miroslav Kráľ. Kresťanskí demokrati si budú voliť nového šéfa na sneme 11. júna. Kandidátov môže byť aj viac, o funkciu sa môžu prihlásiť aj na samotnom sneme.

 

Porubcová je poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja, tiež prievidzská mestská poslankyňa a riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. V hnutí pôsobí roky. Chce vrátiť KDH k ľuďom, elity sa im totiž podľa nej vzdialili. Kráľa zo Zlatých Moraviec navrhla platforma ĽUD KDH.

 

Kandidáti na predsedu by mali byť známi na zasadnutí Rady KDH, ktoré sa má konať 28. mája, definitívne rozhodne snem 11. júna. KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. Ján Figeľ po tomto výsledku odstúpil z predsedníckej funkcie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona