Hlina vysypal pred budovou J&T sto kíl pšenice: Ľudia, ktorí pole ani nevideli, obchodujú s obilím

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 13:22 • 2 min
Hlina vysypal pred budovou J&T sto kíl pšenice: Ľudia, ktorí pole ani nevideli, obchodujú s obilím

BRATISLAVA – Slovenskí poľnohospodári ryjú nosom zem, sú úplne podvyživení a finančné skupiny, prevádzkovatelia luxusných lyžiarskych rezortov, obchodujú s obilím.

slovakia

left justify in out

"To je naozaj absurdné a možné iba na Slovensku," vyhlásil na dnešnom brífingu v Bratislave nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina, ktorý pred budovou J&T v centre mesta vysypal 100 kilogramov pšenice.

 

Hlina takýmto spôsobom reagoval na medializované informácie, podľa ktorých štát prostredníctvom Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) nakúpil predraženú potravinársku pšenicu za 212 eur za tonu, pričom v tom istom čase ju poľnohospodári predávali za cenu približne 150 eur za tonu. Hmotné rezervy ju kúpili od firmy Montir vlastnenej partnerom finančnej skupiny J&T Igorom Rattajom.

 

"Ja sa čudujem, že už aj do takýchto vecí idú finančné skupiny. Ľudia, ktorí sú s tým spájaní, ako Rattaj, pole ani nevideli. Nerozoznajú pšenicu od ovsa a napriek tomu s ňou obchodujú. Potom sú tu poľnohospodári, ktorí s tým obilím robia a reálne sa trápia," upozornil Hlina.

 

Poslanec podľa vlastných slov nevidí najmenší dôvod, prečo štát nakupoval obilie od firmy, ktorá nie je poľnohospodárskym podnikom, navyše predražene. Argumenty, že slovenskí poľnohospodári nevedeli dodať požadované množstvo pšenice a problémom bola aj jej kvalita, si overoval u samotných poľnohospodárov a označil ich za neopodstatnené. "Bol to čistý a obyčajný kšeft a ulakomili sa naň," dodal.

 

Hlina chce túto otázku otvoriť na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorého je členom, a dá návrh na predvolanie šéfa hmotných rezerv. Preveriť chce aj informácie, že obilie pochádzalo z Poľska. "Budeme v tom pokračovať, treba v tom byť dôslední, lebo toto je principiálna vec," uzavrel s tým, že ak sa podozrenia potvrdia, je to jednoznačný dôvod na odvolanie ľudí zo SŠHR.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies