Hlina: Stanice operátorov by nemali byť pri školách

NETKY.SK • 13 Október 2014, 12:18 • 2 min
Hlina: Stanice operátorov by nemali byť pri školách

BRATISLAVA - Vysielacie telekomunikačné zariadenia by nemali byť v blízkosti budov pre školstvo, na vzdelávanie a výskum, ako aj nemocníc a zdravotníckych budov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú na októbrovú schôdzu Národnej rady SR predložil nezaradený poslanec Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

Novela má za cieľ eliminovanie negatívneho vplyvu žiarenia z vysielacích telekomunikačných zariadení, respektíve základňových staníc mobilných operátorov. "Ako jeden z nástrojov ako eliminovať účinky žiarenia, je umiestňovanie základňových staníc tak, aby ich dlhodobému účinku neboli vystavené najmä obzvlášť ohrozené skupiny obyvateľstva," konštatoval poslanec v dôvodovej správe. Ako príklad uviedol, najmä malé deti vo vývoji, žiakov a študentov počas vyučovania, či oslabených pacientov počas hospitalizácie.

 

Hlina preto navrhuje úpravu bezpečnostného pásma na 500 metrov pre vysielacie telekomunikačné zariadenia typu makro stanice s maximálnym vyžiareným kumulatívnym výkonom ERP väčším ako 50 wattov a vysielacie telekomunikačné zariadenia v priamej viditeľnosti. Zariadenie v priamej viditeľnosti, okrem výkonu väčšieho ako 50 wattov, môže byť umiestnené do bezpečnostného pásma, ak hustota žiarivého toku nepresahuje 1 000 mikrowattov na meter štvorcový. Podľa navrhovanej novely by vzdialenosť 100 metrov mala byť pri zariadeniach typu mikro stanice s maximálnym vyžiareným kumulatívnym výkonom ERP menším ako 50 wattov, ale väčším alebo rovným 5 wattom. Pri prístrojoch typu pico a nano stanice s výkonom menším ako 5 wattov predpokladá Hlina bezpečnostné pásmo 20 metrov. 

 

Podľa návrhu by novela zákona mala nadobudnúť účinnosť od začiatku budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona