Hlina: Smer chce dlhy Váhostavu-SK zaplatiť z verejných zdrojov

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 10:10 • 2 min
Hlina: Smer chce dlhy Váhostavu-SK zaplatiť z verejných zdrojov

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD chce dlhy stavebnej spoločnosti Váhostav-SK zaplatiť z verejných zdrojov. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH Alojz Hlina. Tento nákup sa ale podľa neho následne premietne v deficite štátu.

slovakia

left justify in out

Hlina zároveň vyzval odborárov, aby si dohodli termín na Úrade vlády SR. Je totiž zvedavý na to, ako zareagujú, keďže štát nemá peniaze na to, aby zodvihol platy v školstve či v zdravotníctve, ale na kúpu dlhov Juraja Širokého ich našiel.

 

Akcie Váhostavu-SK podľa neho nie sú pre štát žiadnou výhrou. "To nie sú akcie Facebooku, to sú mizerné akcie mizernej firmy," vyhlásil Hlina v úvode šiesteho rokovacieho dňa 49. parlamentnej schôdze.

 

Parlament práve diskutuje o návrhu novely Obchodného zákonníka, cez ktorú sa majú upraviť aj reštrukturalizácie vo firmách. Vláda pristupuje k takýmto zmenám v reakcii na aktuálne problémy malých veriteľov stavebnej firmy Váhostav-SK. Okrem iného navrhuje zaviesť do zákona možnosť odkupovania pohľadávok veriteľov cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) do výšky 50 % ich hodnoty. Financovať to chce z bankového odvodu.

 

Zároveň majú dlhy spoločností ostať nepremlčané. To znamená, že sa po realizácii reštrukturalizačného plánu nevymažú. Veritelia by si ich tak mohli v budúcnosti vymáhať od firmy až do výšky 100 %. Súčasne sa má Váhostav-SK vzdať v prospech veriteľov 49 % svojich akcií a banky, ktoré sú veriteľmi tejto firmy, znížia mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies