Hlina sa po tretí raz pokúša znížiť peniaze stranám

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 10:47 • 2 min
Hlina sa po tretí raz pokúša znížiť peniaze stranám

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Alojz Hlina sa po tretí razu bude snažiť v parlamente presadiť trojicu svojich noviel, ktorými chce znížiť príspevky od štátu pre politické strany, zmeniť poskytovanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa a rozšíriť zákaz vysielania reklamy na alkoholické nápoje.

slovakia

left justify in out

Novelou zákona o politických stranách nezaradený poslanec plánuje znížiť príspevky od štátu pre politické subjekty od roku 2014 o 15 percent. Hlina chce takto ušetriť peniaze v štátnom rozpočte. Ministerstvo financií má k návrhu pripomienku, pretože poslanec nevyčíslil úspory plynúce z novely pre štátny rozpočet. Na minulej schôdzi Hlina navrhoval zníženie príspevkov od štátu pre strany o 10 percent. 

V novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa Hlina presadzuje, aby príplatok k príspevku dostávali rodičia okamžite iba pri narodení prvého dieťaťa. Pri druhom a treťom dieťati by po narodení dostali rodičia 30 percent hodnoty príspevku, po dovŕšení troch rokov dieťaťa 25 percent hodnoty príspevku, začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky ďalších 25 percent a posledných 20 percent dňom absolvovania desiatich rokov vzdelávania. Zabezpečiť sa tak má účelné využitie príplatku k príspevku. Nezaradený poslanec argumentuje, že príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa ako štátna sociálna dávka má slúžiť na zvýšené výdavky spojené so zabezpečením nevyhnutných potrieb dieťaťa. Vo väčšine prípadov sa však pri narodení druhého alebo tretieho dieťaťa dieťaťu poskytnú veci, na ktorých obstaranie už boli vynaložené prostriedky pri narodení prvého dieťaťa. Pôvodne Hlina na minulom rokovaní NR SR navrhoval, aby štát poskytoval príplatok iba na prvé dieťa, čím by ušetril ročne 17,12 milióna 

Hlina chce bojovať aj proti pitiu mladých. V novele zákona o vysielaní a retransmisii navrhuje rozšíriť zákaz vysielania reklamy na alkoholické nápoje okrem piva a vína na čas od 6:00 do 24:00, v súčasnosti je reklama na alkohol zakázaná od 6:00 do 22:00. Hlina v centre Bratislavy roky prevádzkuje viacero pohostinských zariadení. 

Všetky tri návrhy nezaradený poslanec predkladal už na januárovú schôdzu parlamentu, neskôr ich však stiahol s tým, že pre kritiku nízkej účasti poslancov na piatkovom zasadnutí NR SR by mu "niektorí poslanci neodsúhlasili ani návrh uznesenia, že Slovensko je v Európe". Potom ich predložil v marci, plénum o nich dve hodiny diskutovalo a Hlina novely opäť stiahol. Teraz predkladá návrhy do parlamentu tretí raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona