Hlina sa opäť vyznamenal: Viac ako hodinu blokoval parlament

NETKY.SK • 12 September 2013, 16:40 • 2 min
Hlina sa opäť vyznamenal: Viac ako hodinu blokoval parlament

BRATISLAVA - Viac ako hodinu dnes svojím tichom blokoval rokovanie parlamentu nezaradený poslanec Alojz Hlina. Nezaradený poslanec chcel dokončiť svoje interpelácie, ktoré nepredniesol minulý týždeň pre neúčasť ministra vnútra Roberta Kaliňáka v sále.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu Pavol Paška Hlinu viackrát po sebe vyzval, aby opustil rečnícky pult a umožnil vystúpiť poslancom, ktorí sú prihlásení do rozpravy k novele zákona o kolektívnom vyjednávaní ministra práce Jána Richtera. Týmto návrhom totiž malo pokračovať rokovanie schôdze po hodine otázok. Neskôr Paška Hlinu vyzval opustiť sálu, keďže opakovane nerešpektoval jeho upozornenia. Mandátovému a imunitnému výboru dá Paška podnet na začatie disciplinárneho konania voči Hlinovi. Hlina mlčky zostať stál za rečníckym pultom viac ako hodinu, predsedajúci schôdze Ján Figeľ potom vyhlásil prestávku do 17:00.

Hlina argumentoval, že bod interpelácie sa neskončil a je stále otvorený, podľa neho ho Paška minulý štvrtok neukončil v súlade s rokovacím poriadkom. Nezaradený poslanec tvrdí, že ústava je na jeho strane, keďže mu garantuje možnosť interpelovať člena vlády. To, že si predseda parlamentu nevie urobiť poriadok s ministrami a zaistiť ich účasť v rokovacej sále, ako to upravuje rokovací poriadok, je podľa Hlinu Paškov problém a svedčí o tom, že nemá dostatočnú autoritu. 

Hlina minulý štvrtok na viac ako dve hodiny zablokoval svojím tichom rokovanie parlamentu. Najprv predniesol tri interpelácie týkajúce sa rezortov hospodárstva, zdravotníctva a ministerstva dopravy, príslušní ministri vtedy boli prítomní v rokovacej sále. 

Keď začal prednášať interpeláciu na ministra vnútra Roberta Kaliňáka k zverejneniu záznamu kamery z policajného zásahu voči študentom, Kaliňák po chvíli odišiel z rokovacej sály. Svoju prítomnosť v sále podmienil Kaliňák ospravedlnením Hlinu poslancovi za Smer-SD Antonovi Martvoňovi, ktorého v stredu fyzicky napadol. Hlina sa neospravedlnil, po odchode ministra prestal rozprávať a mlčky stál za rečníckym pultom viac ako dve hodiny. Predseda parlamentu sa Hlinu viackrát opýtal, či ukončil svoje vystúpenie, respektíve či nechce poslancom niečo povedať, nechal ho však stáť za rečníckym pultom. Rokovací deň prerušil Paška o 19:00, ako býva zvykom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies