Hlina pripraví inštruktážne video o kauze SPP: Chce, aby ľudia rozumeli tejto problematike

NETKY.SK • 14 September 2013, 09:54 • 2 min
Hlina pripraví inštruktážne video o kauze SPP: Chce, aby ľudia rozumeli tejto problematike

BRATISLAVA - Kauza Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) je relatívne zložitá a pre laika je ťažké sa v nej orientovať, hovorí nezaradený poslanec Alojz Hlina. Preto podľa neho existuje riziko, že časť občanov uverí argumentácii vlády SR. Ako Hlina agentúru SITA ďalej informoval, natočiť chce inštruktážne video pre občanov, aby sa mohli v spletitej téme orientovať.

slovakia

left justify in out

"Ľudia často nerozlišujú, že SPP už neexistuje tak, ako sme ho dlho poznali. V súčasnosti je SPP a.s., SPP distribúcia a.s. a mnohí ani netušia, že existuje ešte EUSTREAM a.s. Preto je to potrebné ľuďom čo možno najplastickejšie vysvetliť," tvrdí Hlina. Video chce natáčať 17. septembra pri centrále SPP. Inštruktážne video bude spracované tak, aby ľudia pochopili, aký veľký podvod sa pripravuje a pokúsili sa ho zvrátiť, sľubuje poslanec. 

Trh s plynom je liberalizovaný, vysvetľuje poslanec s tým, na Slovensku existuje približne 16 jeho dodávateľov a SPP je už iba jedným z nich. "Vláda kupuje podiel v SPP od ľudí, ktorí už predávajú plyn prostredníctvom inej spoločnosti - Stredoslovenská energetika, ale na rozdiel od SPP a.s. majú aj kontrolu nad rúrou," dodáva. Poslanec prirovnáva obchod ku kukukučke. Tá vkladá svoje vajíčka do cudzieho hniezda a keď sa vyliahnu mláďatá, kukučka z hniezda vyhodí mláďa hostiteľa, ktoré zahynie. Podľa Hlinu je trápne, že naša vláda toto mŕtve mláďa plánuje ukazovať ľuďom so slovami "Pozrite, aký krásny vtáčik!". 

Podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP vznikli podľa opozície na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský už raz zmenil svoje odôvodnenie, ako sa značka spoločnosti J&T Investment Advisors objavila v podpise elektronickej verzie dokumentu, ktorým vláda kúpu časti SPP odsúhlasovala. Pôvodne tvrdil, že vládny materiál vznikol doplnením tabuľky, ktorú ministerským úradníkom poslal Miroslav Haško. Ten v súčasnosti pôsobí na pozícii poradcu predstavenstva SPP, do ktorej ho z pôvodnej pozície odborníka na fúzie a akvizície v spoločnosti EPH nominovali práve predstavitelia EPH. Neskôr však svoje vysvetlenie zmenil a tvrdí, že materiál pripravovalo výlučne ministerstvo a jeho poradcovia Wood & Co. a White & Case po zapracovaní pripomienok rezortu financií. Dokument mal následne v SPP skontrolovať Haško a posúdiť, či zverejnením tohto materiálu nedôjde k úniku citlivých informácií, ktoré by mohli významne poškodiť SPP. Malatinský tiež tvrdí, že záverečnou kontrolou Haška na starom notebooku pôvodom z bývalej J&T Investment Advisors sa pôvodné údaje ministerstva prepísali na značku tejto spoločnosti. Materiál mal následne prejsť len finálnou kontrolou na ministerstve a dokument potom poputoval na rokovanie vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona