Hlina: Pre výstavbu garáží na Bratislavskom hrade sa obraciam na prokuratúru

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:06 • 2 min
Hlina: Pre výstavbu garáží na Bratislavskom hrade sa obraciam na prokuratúru

BRATISLAVA - Výstavbu garáží v areáli Bratislavského hradu by mala preskúmať Generálna prokuratúra SR. Myslí si to nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina, ktorý vidí vo výstavbe predraženie a tunelovanie verejných financií.

slovakia

left justify in out

"Súkromný investor postavil 500 metrov odtiaľto garáže, kde mal vysokú spodnú vodu, a to s nákladmi v prepočte 20.000 eur na jedno parkovacie miesto. V areáli hradu to bude 65.000 až 70.000 eur na jedno parkovacie miesto. Nie je tam spodná voda, nad garážami nebude budova, ale baroková záhrada," upozornil poslanec. Nepáči sa mu tiež, že z projektu za 26 miliónov eur stoja garáže 16 miliónov a zvyšok má byť podľa jeho slov na záhradu. "Neviem, či existuje niekde vo svete záhrada za 10 miliónov eur. Na Slovensku sú ľudia, ktorí nemajú čo jesť a tu sa stavia baroková záhrada za takéto peniaze," povedal s tým, že niekde je chyba.

 

Od Generálnej prokuratúry preto bude žiadať prešetrenie, či pri výstavbe garáží nedochádza k porušovaniu zákonov. Vidí totiž možný trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a trestný čin poškodzovania archeologického dedičstva. "Obrátim sa aj na ministra vnútra, či polícia prešetrila aktivitu na hradnom kopci, či nedochádza k poškodzovaniu archeologického dedičstva," avizoval.

 

Hlina zároveň požiada predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby sprístupnil rozpočet a celú projektovú dokumentáciu stavby, aby sa k tomu mohli vyjadriť nezávislí audítori.

 

Poslanec zároveň podporil chystané stredajšie (3.12.) zhromaždenie pred budovou parlamentu, ktoré bude požadovať vytvorenie odbornej komisie na posúdenie celého projektu výstavby. Či protest sám organizuje, jasne nepovedal. Priznal, že organizátorom logisticky pomáha.

 

K problematike výstavby v areáli hradu už skôr zaujala stanovisko aj Kancelária NR SR, ktorá hrad spravuje. Podľa nej všetky práce týkajúce sa archeologických nálezov na stavbe podzemných garáží prebiehajú pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Bratislave. "Preto vylučujeme, že by došlo k akémukoľvek poškodzovaniu archeologických nálezov," uviedla kancelária s tým, že vzhľadom na archeologický nález "rímske murivo" v dĺžke približne 15 metrov sa momentálne v časti pre budúci vjazd do podzemných garáží pozastavili stavebné práce. "Rieši sa stavebné zabezpečenie a uchovanie nálezu. Zároveň sa realizujú práce odsúhlasené štátnym pamiatkovým dohľadom, ktoré zabezpečia ochranu tohto i ďalších nálezov," zdôraznila kancelária.

 

Predtým, než sa začali stavať garáže, na mieste prebiehal predstihový archeologický výskum realizovaný spoločnosťou Via Magna. "Uskutočnil sa v dvoch etapách s ukončením terénnych prác do 30. apríla 2014 a 30. júna 2014, ešte pred odovzdaním staveniska realizovateľovi stavby, spoločnosti Váhostav-SK," spresnila kancelária parlamentu.

 

Vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan na margo dnešných Hlinových slov podotkol, že zmluvu nepodpisoval Pellegrini, ale on ako štatutár. "Pán poslanec Hlina zavádza, lebo cena za jedno parkovacie miesto je 23.000 eur bez DPH," odkázal. Ako zavádzajúce označil aj Hlinovo tvrdenie o rozdelení celkových nákladov. "Na garáže ide vyše päť miliónov eur, zvyšok nie je len záhrada, ale aj historická replika jazdiarne, ktorá bude slúžiť aj pre veľké spoločenské akcie a verejnosti rovnako ako garáže," dodal Guspan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona