Hlina: Pamiatkam na Hradnom vrchu hrozí deštrukcia

NETKY.SK • 17 Október 2014, 13:21 • 2 min
Hlina: Pamiatkam na Hradnom vrchu hrozí deštrukcia

BRATISLAVA - Rímskym pamiatkam, ktoré počas archeologického prieskumu objavili na bratislavskom Hradnom vrchu hrozí deštrukcia. Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec Alojz Hlina. Na pozemku s rozlohou 15-tisíc metrov štvorcových plánuje vedenie NR SR, ktorej pozemok patrí, vystavať garáže pre poslancov.

slovakia

left justify in out

"Pamiatky takého rozsahu, takého významu - to je jedinečný nález nielen v slovenskom ale aj v stredoeurópskom kontexte," povedal Hlina. Podľa neho je možné, že objekt, ktorého základy na vrchu odkryli archeológovia, patril vojskám cisára Tibéria. Takýto nález by si podľa neho zaslúžil archeologický park. "Každá normálna krajina by v prípade, že by pozemok vlastnil súkromník, rozmýšľala, ako to od neho odkúpiť a ten park tam postaviť. Napriek tomu, že pozemok u nás vlastní parlament, idú tam budovať nepotrebné garáže," povedal. Podľa Hlinu je nepochopiteľné, že napriek nálezu nedošlo k prehodnoteniu pôvodného plánu. Význam odhalených pamiatok podľa neho potvrdili aj archeológovia z Rakúska a Maďarska a v prípade výstavby garáží sa z nich časť určite zničí. "Na takýchto pamiatkach sa buduje turistický priemysel," povedal Hlina. 

 

Hlina vyhlásil, že sa už obrátil na predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušana Jariabka, aby zvolal mimoriadnu schôdzu výboru k problematike týchto pamiatok. Obrátiť sa chce aj na ministra kultúry Mareka Maďariča a slovenskú pobočku organizácie UNESCO. V pondelok plánuje tiež protest, pri ktorom chce zablokovať prístup ťažkých mechanizmov na stavenisko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona