Hlina: Odôvodnenejší návrh na odvolanie ministra tu ešte nebol

NETKY.SK • 30 Október 2014, 15:16 • 2 min
Hlina: Odôvodnenejší návrh na odvolanie ministra tu ešte nebol

BRATISLAVA - Ak je niečo odôvodnené, tak je to návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Vyhlásil to dnes v parlamente nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

"Podľa mňa tu odôvodnenejší návrh ešte nebol," zdôraznil Hlina.

 

Poslanci práve diskutujú na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa venuje jedinému bodu, a tým je návrh na odvolanie ministra Richtera. Inicioval ho poslanec Hlina. 
     

"Čudujem sa ľuďom, ktorí si myslia, že je neodôvodnený. Keď to tak necítite vážení, tak to má súvis asi s morálnou integritou," doplnil Hlina. 
     

Opozícia vyčíta ministrovi práce kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Celkovo Richter podľa opozície nezvláda svoju rezortnú agendu. Navrhovatelia tvrdia, že agentúra Star EU vyhrala všetkých 70 verejných obstarávaní ministerstva práce na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. V súvislosti s čerpaním eurofondov opozícia upozorňuje, že Slovensku únia pozastavila vyplácanie eurofondov vo výške 400 miliónov eur, pričom krajina už definitívne prišla o takmer 135 miliónov eur.
     

Opozičná snaha vyjde s najväčšou pravdepodobnosťou nazmar, keďže na odvolanie člena kabinetu nemá dosť hlasov a vláda Smeru-SD s odvolaním Richtera nesúhlasí.
     

Vládny kabinet považuje opozičné odôvodnenie návrhu na odvolanie za tendenčné a bez overiteľných faktov. "Z vytknutých nedostatkov sa priamo ministra Jána Richtera v niektorých bodoch týka minimum, v iných vôbec nič," konštatuje vláda. V prípade agentúry Star EU vláda uviedla, že "konštatovanie v odôvodnení návrhu nie je vo vzťahu k ministrovi Jánovi Richterovi relevantné". Na trhu podľa vlády pôsobili a pôsobia desiatky poradenských spoločností pre eurofondy a tvrdenie opozície má preto za cieľ iba poškodiť ministra práce.
     

Kabinet nesúhlasne reaguje aj na argument opozície, že dôvodom na odvolanie Richtera má byť pozastavenie vyplácania eurofondov vo výške 400 miliónov eur, pričom SR už definitívne prišla o sumu takmer 135 miliónov eur. "Prostriedky v hodnote 135 miliónov eur z rozpočtu EÚ nepredstavujú tak, ako tvrdia navrhovatelia, definitívnu čistú stratu pre Slovenskú republiku, ale prostriedky je možné opätovne použiť na realizovanie a preplatenie nových projektov," upozorňuje kabinet. Ide pritom o nezrovnalosti z rokov 2009 až 2013, pripomína s tým, že problémy sú priebežne komunikované s Európskou komisiou (EK) a platby sú odblokované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona