Hlina odmieta riešiť korupciu zákonom udaj svoju mater

NETKY.SK • 16 Október 2014, 11:00 • 2 min
Hlina odmieta riešiť korupciu zákonom udaj svoju mater

BRATISLAVA - Protikorupčný zákon z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je chorý a spôsobí národohospodárske škody. Vyhlásil to dnes v pléne nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (Občania). Kaliňákovu právnu normu premenoval na "zákon udaj svoju mater". Zdôraznil, že oznámiť korupciu je dnes občianska povinnosť a to, že zlyháva systém, nevyrieši jeden zákon.

slovakia

left justify in out

Hlina tvrdí, že nie je proti riešeniu korupcie, lebo je to veľký problém spoločnosti, ale navrhnutý zákon situáciu nevyrieši. Prekáža mu udavačstvo, ktoré podľa Hlinu zavádza, zbytočná byrokracia, ako aj trojročná archivácia volaní na antikorupčnú linku. Tá by sa mala do zákona dostať cez pozmeňujúci návrh poslanca Antona Martvoňa (Smer-SD). "Ak je tu antikorupčná linka, ktorá má byť z podstaty anonymná, tak vy hovoríte, že to bude archivované. A na čo? Aby ak niekto povie niečo na Širokého, aby sa to posunulo k nemu? Je to malebné, že je tu taký pozmeňovák," povedal Hlina.

 

Byrokracia a administratívna záťaž, ktorá pre zákon vznikne niektorým firmám, prekáža aj Pavlovi Zajacovi z KDH. Ten by prijal, keby sa riešila prioritne korupcia vo verejnej správe, hoci priznáva, že k nej zrejme dochádza aj v súkromných firmách. Korupčným podozreniam však podľa neho viac podlieha práve verejná správa.

 

Daniel Lipšic (nezaradený, NOVA) nesúhlasí s Hlinovými slovami o udavačstve. "Ak má niekto informáciu o vražde, tak ju nedá polícii, lebo bude vnímaný ako bonzák? To je čo za argumentáciu?" rozhorčil sa Lipšic, ktorý podporuje ochranu oznamovateľov korupcie. Osoby, ktoré odhalia trestnú činnosť pod vlastným menom považuje exminister vnútra za odvážne osoby a nie za bonzákov. "A považujem za dehonestáciu, že pre takéto prejavy, ako predviedol pán Hlina, budú ľudia, ktorí majú odvahu pomáhať pri odhaľovaní korupcie považovaní za bonzákov," vyhlásil Lipšic.

 

Zsolt Simon z Mostu-Híd súhlasí s potrebou riešenia korupcie, ale ochrana oznamovateľov podľa neho nestačí. Podľa neho bude Kaliňákov zákon podporovať udavačstvo, ale neprinúti orgány činné v trestnom konaní ani súdy trestať ľudí, ktorí korupciu páchajú. "Treba sfunkčniť súdy a trestné konanie ako také. Nie je možné, aby sa tu hovorilo, že takéto skutky sa nestali," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona