Hlina: Novela o ochrane prírody vyhovuje elektrárňam na biomasu a finančníkom

NETKY.SK • 16 Október 2013, 10:43 • 2 min
Hlina: Novela o ochrane prírody vyhovuje elektrárňam na biomasu a finančníkom

BRATISLAVA - Novela zákona o ochrane prírody nechráni životné prostredie, ale ho poškodzuje. V úvode druhého rokovacieho dňa 25. schôdze to povedal nezaradený poslanec Alojz Hlina. Právna norma podľa neho vychádza v ústrety lobistickým skupinám, napríklad vlastníkom elektrární na biomasu, a tiež finančným skupinám.

slovakia

left justify in out

"Podľa mňa nie je úlohou ministra životného prostredia priniesť sem zákon, ktorý vyhovuje vlastníkom elektrární na biomasu," uviedol Hlina. Podľa neho by bolo možno zaujímavé pozrieť sa na to, kto patrí k vlastníkom spomínaných elektrární. Poslancovi prekáža opatrenie, ktoré má podľa neho umožniť "mimo zastavaného územia obce rúbať stromy hlava-nehlava". Hlina uviedol, že doteraz sa tam niekto musel ísť aspoň pozrieť. Po novom to však podľa neho nebude treba a rúbať sa bude môcť bez povolenia a dokonca bez náhradnej výsadby.

Hlina upozornil tiež na zámeny pozemkov. Poukázal na prípad Chopku, na ktorom má zjazdovky finančná skupina J&T. "Ak teraz J&T za prenájom Chopku platí Jahnátkovi, tak po vašej geniálnej operácii bude štát platiť J&T. No nie je to na úrovni geniálneho obchodu?" obrátil sa Hlina na ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD).

Vďaka novele zákona o ochrane prírody z dielne ministra Žigu by sa mali súkromní vlastníci chránených území dočkať po rokoch vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies