Hlina nechce štátne občianstvo pre teroristov

NETKY.SK • 20 November 2014, 14:02 • 2 min
Hlina nechce štátne občianstvo pre teroristov

BRATISLAVA - O štátne občianstvo by podľa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu mohli prísť aj Slováci slúžiaci bez povolenia v ozbrojených silách cudzieho štátu alebo dobrovoľným pripojením sa k akejkoľvek ozbrojenej skupine alebo organizácii na území cudzieho štátu. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve SR, ktorú Hlina predložil do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Právnou normou Hlina reaguje predovšetkým na narastajúce riziko pripojenia sa občanov SR k rôznym teroristickým a extrémistickým ozbrojeným skupinám alebo organizáciám na území cudzieho štátu, ako je napríklad Islamský štát. "Návrat týchto občanov po uskutočňovaní rôznych teroristických a extrémistických aktivít v cudzine späť do Slovenskej republiky by predstavovalo bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a Európsku úniu a máme za to, že je nevyhnutné z hľadiska národnej bezpečnosti Slovenskej republiky takéto konanie sankcionovať nielen prostredníctvom trestného práva, ale aj správneho práva," argumentuje Hlina. Návrh opozičného poslanca vychádza z právnej úpravy viacerých krajín Európskej únie, najmä Nemecka. 

 

Dnes štátne občianstvo Slovenskej republiky možno stratiť buď prepustením zo štátneho zväzku Slovenskej republiky na vlastnú žiadosť alebo nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies