Hlina: Nebankovky majú žatvu, preto novela súdneho poriadku prekáža

NETKY.SK • 11 December 2015, 13:22 • 2 min
Hlina: Nebankovky majú žatvu, preto novela súdneho poriadku prekáža

BRATISLAVA – Niektoré médiá chcú podľa poslanca NR SR Alojza Hlinu (KDH) donútiť prezidenta SR, aby novelu Občianskeho súdneho poriadku, ktorá sa týka spotrebiteľských úverov, vrátil do parlamentu a odložil tým jeho účinnosť. Ako povedal Hlina dnes na tlačovej besede, niekomu novela prekáža, pretože nebankové subjekty majú pred Vianocami a v januári žatvu.

slovakia

left justify in out

„Ide o niekoľko desiatok miliónov eur. Niekto hrubo zavádzajúcim spôsobom klame verejnosť,“ vyhlásil Hlina, podľa ktorého novela má byť účinná dňom uverejnenia. Hlina sa chce o tom rozprávať aj s prezidentom SR a preto ho požiada o stretnutie.


Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov reagovala na zmeny v zákonoch týkajúcich sa poskytovania úverov a uviedla, že po novom sa zakážu splátkové predaje, ako aj refinancovanie alebo konsolidácie úverov. Národná rada totiž v stredu podľa nej zakázala všetky produkty splátkového predaja a tzv. lízingu motorových vozidiel. Jedným ustanovením, ktorého deklarovaným dôvodom je spresniť zákaz poskytovania úverov v hotovosti, zakázali poslanci podľa asociácie aj možnosť refinancovania alebo konsolidácie úverov.


Doplnením jednej vety do ustanovenia zakazujúceho poskytnutie úveru v hotovosti Národná rada SR spôsobila podľa asociácie koniec týmto formám financovania. Pri refinancovaní aj predaji na splátky prebieha prevod peňazí bezhotovostne na účet pôvodného poskytovateľa úveru, resp. predajcu tovarov. Tento prípad podľa asociácie opätovne ukazuje, že legislatívny proces na Slovensku neprebieha štandardným spôsobom, vďaka ktorému by bolo možné takéto neplánované, ale zásadné zmeny z návrhov odstrániť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies