Hlina navrhuje trestať právnické osoby za neoprávnené podnikanie

NETKY.SK • 12 November 2015, 23:43 • 2 min
Hlina navrhuje trestať právnické osoby za neoprávnené podnikanie

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR z klubu KDH Alojz Hlina navrhuje, aby právnické osoby boli trestané aj za neoprávnené podnikanie. Takýto trestný čin navrhuje vo svojom pozmeňujúcom návrhu k vládnemu zákonu o trestnej zodpovednosti právnických osôb.

slovakia

left justify in out

Hlina predložil návrh v závere tretieho rokovacieho dňa 58. schôdze NR SR. Reaguje ním na nebankové spoločnosti, ktoré poskytujú spotrebiteľské úvery aj bez licencie od Národnej banky Slovenska. Hlina tvrdí, že hoci po novom môžu spotrebiteľské úvery poskytovať len licencované spoločnosti, naďalej na trhu pôsobia aj tie nelicencované.

 

"Úžerníci majú teraz pred Vianocami žatvu. Ľudia, prosím vás, ak môžete, nepožičiavajte si," apeluje na občanov Hlina, ktorého teší, že do zákona sa dostane aj trestný čin úžery. Napriek tomu sa mu to zdá málo a navrhuje trestanie aj neoprávneného podnikania. "Úžera je organicky prepojená aj s neoprávneným podnikaním," upozornil.

 

Hlina zároveň navrhuje, aby veriteľovi bola pozastavená činnosť poskytovania spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie na dobu, počas ktorej je veriteľ ako právnická osoba trestne stíhaná.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smeru-SD) uviedol, že opatrenia, ktoré Hlina navrhuje, už predložený zákon rieši. Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) poukázal, že trestanie právnických osôb za úžeru, poškodzovanie spotrebiteľa a nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi navrhol do zákona jeho výbor.

 

Vládny návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb hovorí, že za spáchanie niektorých trestných činov by mali byť trestaní nielen ľudia, ale aj firmy. Trestnej zodpovednosti však nemajú podliehať všetky právnické osoby. Nebude sa týkať najmä štátu a jeho orgánov, ako aj iných štátov či medzinárodných organizácií. Trestnú zodpovednosť však bude možné vyvodiť voči podnikom s majetkovou účasťou štátu alebo samosprávam.

 

Za spáchanie trestných činov majú hroziť rôzne tresty. A to zrušenie právnickej osoby, prepadnutie majetku, veci, zákaz činnosti, zákaz prijímania dotácie alebo subvencie, zákaz prijímať pomoc a podporu z eurofondov, zákaz účasti vo verejnom obstarávaní, zverejnenie odsudzujúceho rozsudku aj peňažný trest od 1500 až do 1,6 milióna eur.

 

Diskusiou k zákonu budú poslanci pokračovať aj v piatok 13. novembra. Vo svojom vystúpení bude pokračovať nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného hnutia NOVA Daniel Lipšic, ktorý chce rozšíriť trestnú zodpovednosť právnických osôb aj o ekonomické trestné činy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies