Hlina navrhne nižšiu DPH na základné potraviny aj v septembri

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 11:54 • 2 min
Hlina navrhne nižšiu DPH na základné potraviny aj v septembri

BRATISLAVA - Poslanec Alojz Hlina svoj boj za nižšie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny nevzdáva.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo mu na poslednej parlamentnej schôdzi neprešiel pozmeňujúci návrh na zníženie sadzby na základné potraviny zo súčasných 20 % na 10 %, sa chystá rovnaký návrh do parlamentu predložiť znova už v septembri vo forme návrhu novely zákona. Tvrdí, že ľudia na Slovensku si jednu z najvyšších daní na potraviny v Európe nezaslúžia. "Neviem, čo naši ľudia spáchali, za koho hriechy pykajú," povedal Hlina.

 

Hlinu podľa vlastných slov k predloženiu návrhu novely povzbudzuje najmä výsledok hlasovania o spomínanom pozmeňujúcom návrhu, ktorý podporil celý poslanecký klub KDH, takmer celý klub Mosta-Híd a aj niektorí poslanci za SDKÚ-DS, či nezaradení poslanci, ktorí vstúpili do hnutia Nova. Zdržali sa len poslanci SaS. "V zásade celá opozícia okrem SaS je za tento návrh, čo ma povzbudzuje k tomu, aby sme ho znova predložili," povedal s tým, že blízko k návrhu by mal mať aj vládny Smer-SD, ktorý sa označuje za sociálnu demokraciu. Poslanec pritom avizuje, že v septembri pred parlament privedie aj producentov a spracovateľov základných potravín, aby dokázal vážnosť situácie. 

 

Podľa Hlinovho návrhu má ísť o zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na 10 % na základné čerstvé potraviny ako ovocie, zelenina, mäso, mlieko, vajcia, voda, maslo a chlieb. Hovorí, že cieľom je predovšetkým pomôcť spotrebiteľom, pre ktorých by to znamenalo lacnejšie potraviny, ale aj slovenským výrobcom a spracovateľom. Výpadok na daňových príjmoch z takéhoto opatrenia by pritom podľa neho nebol taký veľký, aby ho štátny rozpočet nevedel zvládnuť. "Dôjde k určitému výpadku, ale podľa mňa je lepšie mať lacnejšie potraviny, ako cestovať vlakom zadarmo,“ dodal Hlina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies