Hlina: Do KDH sa hlásia bývalí členovia SDKÚ-DS, #Siete a NOVA

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 16:02 • 2 min
Hlina: Do KDH sa hlásia bývalí členovia SDKÚ-DS, #Siete a NOVA

BRATISLAVA - Do KDH sa hlásia bývalí členovia strán SDKÚ-DS, #Sieť a hnutia NOVA. TASR to potvrdil predseda KDH Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

"Sme otvorení ľuďom a spolupráci," povedal o hlásiacich sa členoch. O zlúčení so stranami hlboko pod hranicou zvoliteľnosti neuvažuje. "K formálnemu zlúčeniu strán nedôjde," poznamenal pre TASR Hlina s tým, že k prijatiu bývalých členov týchto strán za členov KDH bude dochádzať v zmysle stanov hnutia.

 

Kresťanskí demokrati skončili po parlamentných voľbách 2016 mimo Národnej rady SR, keď získali 4,94 percenta hlasov. Na zvolenie do parlamentu je potrebných aspoň päť percent. V prieskumoch verejnej mienky sa pohybuje KDH okolo hranice zvoliteľnosti, už niekoľkokrát bolo nad piatimi percentami.

 

SDKÚ-DS pod vedením Pavla Freša vo voľbách v roku 2016 nezískala ani jedno percento hlasov. Volilo ju 0,26 percenta voličov. V súčasnosti strana nemá predsedu. Prvý podpredseda SDKÚ-DS Milan Roman nedávno pre TASR uviedol, že by chcel udržať stranu na politickej scéne.

 

NOVA v parlamentných voľbách nekandidovala samostatne. Jej členovia sa o hlasy voličov uchádzali z kandidačnej listiny hnutia OĽaNO, ktoré pre spoluprácu zmenilo skratku na OĽaNO-NOVA. Takto spolu získali 11,02 percenta hlasov. V parlamente vystupujú ako OĽaNO-NOVA.

 

NOVA už pár mesiacov nemá predsedu. Daniel Lipšic sa funkcie vzdal z dôvodu vyšetrovania minuloročnej dopravnej nehody. V hnutí zostal ako radový člen. NOVA vedú štyria podpredsedovia, situáciu s chýbajúcim predsedom by mali riešiť na sneme. Tam by mali hovoriť aj o budúcnosti hnutia. Spomínala sa aj možnosť fúzie s hnutím OĽaNO.

 

#Sieť sa do parlamentu vo voľbách dostala so ziskom 5,6 percenta hlasov. Následne vstúpila do koalície so Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd. Vstup do vlády vyvolal v strane nepokoj, nespokojnosť bola aj s vtedajším predsedom Radoslavom Procházkom. Skončilo to odchodmi, čím strana stratila na sile, z parlamentu sa v podstate vytratila. Časť jej poslancov získal Most-Híd a došlo k zmene koaličnej zmluvy.

 

Vládu tak už netvorí štvorkoalícia, ale len trojica Smer-SD, SNS a Most-Híd.

Predseda #Siete Roman Brecely TASR nedávno potvrdil, že jeho strana by mala spolupracovať s Európskou demokratickou stranou (EDS) Antonia Parzialeho. Spomína sa aj zlúčenie strán. O konkrétnej forme spolupráce Brecely hovoriť nechcel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona