Hlina chce zrušiť bilbordy na križovatkách a tam, kde zakrývajú pamiatky

NETKY.SK • 13 August 2015, 11:31 • 2 min
Hlina chce zrušiť bilbordy na križovatkách a tam, kde zakrývajú pamiatky

BRATISLAVA – Bilbordy by mali zmiznúť z križovatiek a miest, na ktorých bránia vo výhľade na národné kultúrne pamiatky. Myslí si poslanec KDH Alojz Hlina, ktorý chce odtiaľ dostať zmenou zákona o cestných komunikáciách.

slovakia

left justify in out

Kresťanskí demokrati chcú tiež regulovať obsah bilbordových kampaní. Bilbordy propagujúce alkohol chcú zakázať v okolí škôlok či škôl a tiež zdravotníckych zariadení. Mali by sa tiež zvýšiť pokuty za reklamu na alkohol, ktorá je namierená na deti. Túto zmenu má priniesť novela zákona o reklame, ktorú dnes predstavil šéf klubu KDH Pavol Abrhan.

 

"Predkladáme legislatívny návrh, ktorý bude riešiť umiestnenie bilbordov ako takých a tiež obsahu bilbordov. V návrhu bude jasne definované, že bilbordy nesmú byť umiestnené v križovatke a 20 metrov za hranicou križovatky. Nemajú tam čo robiť," uviedol Hlina na dnešnej tlačovej konferencii. Návrh by mal zabezpečiť aj to, aby bilbordy nezacláňali výhľad na národnú kultúrnu pamiatku či národný park. "Ľudia idú okolo Vysokých Tatier a nevidia Kriváň, ale bilbordy," poznamenal Hlina s tým, že bilbordy zacláňajú napríklad aj výhľad na Bratislavský hrad.

 

Abrhan opätovne odsúdil reklamu na alkohol, ktorá je v našich mestách a podľa KDH je namierená na deti a mladistvých. "Považujem ju za nehoráznu a som pohoršený tým, že Štátna veterinárna a potravinová správa nekoná," vyhlásil Abrhan. Vyzval ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), aby konal on. Zároveň zopakoval, že KDH prichádza so zvýšením pokút za takúto reklamu. Zaviesť by sa mal spodný limit sankcie na sumu 33.000 eur a horná hranica by sa mala zvýšiť na 100.000 eur. Bilbordy s takouto reklamou by zároveň mali podľa novely zmiznúť z okolia školských a zdravotníckych zariadení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies