Hlina chce zmenu zákona pri organizovaní referenda politickou stranou

NETKY.SK • 9 Február 2015, 17:54 • 2 min
Hlina chce zmenu zákona pri organizovaní referenda politickou stranou

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Alojz Hlina chce zmenu zákona pri organizovaní referenda politickou stranou. Počas schôdze parlamentu predloží v utorok návrh zmeny zákona, podľa ktorého ak referendum organizuje politická strana a náklady na zber podpisov sú hradené z jej prostriedkov, tak by sa politická strana mala podieľať aj na nákladoch na takéto referendum.

slovakia

left justify in out

V prípade, že bolo referendum úspešné, mala by sa strana podieľať sumou 1,5 milióna eur, ak nebude úspešné, tak by sa mala podieľať sumou tri milióny eur. Hlina o tom informoval v tlačovej správe.

 

"Referendum sa bude zneužívať. OĽaNO pripravuje svoj geniálny plán. Zozbiera podpisy a odovzdá ich 120 dní pred voľbami v roku 2016. Prezident podľa ústavy musí do 30 dní vyhlásiť referendum. Referendum sa však nemôže konať v termíne 90 dní pred voľbami, ale môže byť v deň volieb. Prezident teda vyhlási stranícke referendum OĽaNO na deň volieb. Hneď v ten istý deň prehlási OĽaNO otázky referenda za svoj volebný program. Tým sa podarí OĽaNO dostať svoj volebný program do každej volebnej miestnosti," hovorí Hlina s tým, že takýto scenár je možný aj teraz. 

 

Investícia politickej strany alebo koalície politických strán do referenda sa podľa Hlinu oplatí. "Pod plus - mínus normálnu otázku na Slovensku zozbierate podpisy za približne 350 až 400-tisíc eur. Štát musí investovať ďalších približne šesť miliónov eur. Samozrejme, to najdôležitejšie je, že volebný program má strana priamo v každej volebnej miestnosti," dodal Hlina.

 

Predseda OĽaNO Igor Matovič povedal, že Hlina kandidoval na kandidátke hnutia OĽaNO a s programom tohto hnutia, pod ktoré sa verejne podpísal. Súčasťou programu hnutia OĽaNO bol podľa Matoviča aj prísľub, že budú presadzovať zrušenie kvóra na referendum, možnosť kandidovať nezávislým a podobné kroky na obmedzenie moci politických strán. "Avšak momentom, ako sa na našej kandidátke zviezol do parlamentu, začal proti týmto návrhom brojiť a systematicky ich sabotovať. Zrazu odmietal kandidovať z konca kandidátky, chcel byť vpredu, požadoval nelegálne vyplatenie peňazí zo štátneho príspevku a podobne. Preto sme sa s ním radšej rozlúčili. Je mi ho v podstate ľúto - niekedy veľmi šikovný poslanec sa chvíľami mení na psychopata schopného urobiť čokoľvek, aby druhým ľuďom ublížil. Bohužiaľ, príslovie ´pozvi blbca k sebe domov, oserie ti dom´ sa v tomto prípade doslova naplnilo," povedal Matovič. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies