Hlina chce zlacniť exekučné konania

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 09:48 • 2 min
Hlina chce zlacniť exekučné konania

BRATISLAVA - Zlacniť exekučné konania pre dlžníkov navrhuje v novele zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) nezaradený poslanec Alojz Hlina. Diskusiou k právnej norme otvoria poslanci štvrtý deň 36. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Opozičný zákonodarca chce oslobodiť od dane z pridanej hodnoty činnosť súdneho exekútora pri vykonávaní núteného výkonu exekučných titulov pri fyzických osobách. "Po prijatí navrhovanej právnej úpravy by súdni exekútori nemohli účtovať daň z pridanej hodnoty aj u povinných, ktorí by boli fyzickou osobou a neboli podnikateľom podľa Živnostenského zákona alebo Obchodného zákonníka," vysvetľuje Hlina. Novela podľa jeho slov pomôže riešiť často ťažkú sociálnu situáciu povinných v exekučných konaniach. 

 

Nezaradený poslanec chce opätovne novelizovať aj Obchodný zákonník. Lehotu splatnosti faktúr pre živnostníkov navrhuje skrátiť, a to tak, aby sa faktúry živnostníkom platili najneskôr do 30 dní od ich doručenia. Podľa terajšej úpravy je maximálna lehota splatnosti 60 dní s možnosťou individuálneho dojednania aj dlhšej lehoty splatnosti peňažného záväzku dlžníka, ktorá však je podmienená tým, že takéto dojednanie nebude značne nevýhodné pre veriteľa. "Máme za to, že táto schválená právna úprava v pomeroch a v aplikačnej praxi v Slovenskej republike sa ukázala a ukazuje ako vrcholne nedostatočná," podotýka Hlina. 

 

Poslanci budú rokovať aj o novele Trestného zákona poslancov za OĽaNO Martina Fecka a Igora Matoviča. Neplatenie faktúr by sa podľa obyčajných ľudí malo stať trestným činom. Ak niekto nezaplatí faktúru do 30 dní po jej splatnosti, hoci má peniaze  na jej vyplatenie, dopustí sa podľa návrhu trestného činu nevyplatenia faktúry definovaného ako prečin, za ktorý je možné potrestať páchateľa odňatím slobody až na tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies